• El mercat va decidir enfocar-se en les dificultats del pla tributari de Trump al Congrés i el dòlar es va veure limitat
  • La lliura es manté al voltant dels 1,3050 dòlars i de les 0,8950 lliures contra l'euro
cbdolar83ss

Els esdeveniments desenvolupats a la tarda de dijous als EUA, la designació de Jerome Powell com el nou president de la Reserva Federal (Fed) i la presentació del pla fiscal de Donald Trump van passar sense pena ni glòria per als inversors al mercat de les divises. En el seu lloc, es van centrar en les possibles dificultats de la reforma tributària al Congrés i van decidir esperar l'informe d'ocupació nord-americana d'aquest divendres per prosseguir amb les pujades del dòlar.

De fet, l'operativa del 'bitllet verd' s'ha vist afeblida durant les últimes hores, després que els republicans a la Cambra de Representants dels Estats Units llancessin propostes per revisar el codi tributari.

Mentre el contingut del pla en si no va defraudar, el tràmit al Congrés, que lluny de ser senzill, llança seriosos dubtes entre els inversors. "Si bé el contingut de les reformes impositives sembla positiu per al dòlar, encara hi ha incertesa sobre com de ràpid es pot implementar", ha assenyalat Stephen Innes, cap d'operacions a Àsia-Pacífic d’Oanda a Singapur. "Podria ser un procés bastant extens", ha afegit Innes.

De fet, el dòlar va assolir un mínim enfront del ien als 113,500 iens aquest dijous, des d'on s'ha recuperat fins als 113,892 iens, mentre el volum d'operacions és menor del que és habitual a Àsia, ja que els mercats al Japó romanen tancats per vacances. L'índex que mesura l'acompliment de la moneda nord-americana contra una cistella de sis divises rivals, per la seva banda, s'ha recuperat des del mínim d'una setmana aconseguit ahir als 94,411 punts.

L'altra notícia que podria haver encoratjat els operadors, el nomenament de Powell com el successor de Janet Yellen al capdavant de la Fed, no va deixar repercussions, ja que era una notícia llargament esperada.

L'euro, per la seva banda, s'ha mantingut estable al voltant de la franja dels 1,1650 dòlars, immers en el moviment de consolidació que ha dibuixat durant les últimes sessions. Experts de Danske Bank indiquen que l'encreuament es mantindrà en rang entre els 1,1479 dòlars i els 1,1880 dòlars fins a finals d'any.

LA LLIURA PRESSIONADA A LA BAIXA

L'altra gran protagonista de la jornada és la lliura, després de la pujada de tipus d'interès del Banc d'Anglaterra, de 25 punts bàsics. La moneda ha frenat la caiguda de dijous alimentat pel missatge de calma que va enviar el Governador del banc central britànic, però es manté al voltant dels 1,3050 dòlars i de les 0,8950 lliures contra l'euro.

Va ser el primer increment de taxes en una dècada. I, tal com s'esperava, serà un cas aïllat. "El Banc d'Anglaterra es trobava en una situació difícil, ja que la inflació està per sobre de l'objectiu del 2% i és probable que el creixement disminueixi durant els propers trimestres", indica Hussein Sayed, analista d’FXTM. I ha optat per "deixar clar que no té plans d'embarcar en un cicle d'augment de les taxes", explica Kathleen Brooks, analista de Gain Capital.

"El Banc pot haver pujat les taxes, però la perspectiva és prudent i francament feble pel que fa a la fortalesa de l'economia del Regne Unit", assenyala l'analista de Gain Capital. Ressalta Brooks també la divergència entre el BoE i la Fed, ja que sembla que l'entitat pilotada per Carney no seguirà el banc central nord-americà i "s'embarcarà en un cicle d'alça de taxes perllongat en el temps".

Per tant, conclou que aquesta pujada no és més que "una simple correcció de la de decisió d'emergència presa després de la votació de Brexit l'any passat, motiu de la caiguda de la lliura", argumenta l'analista, que preveu que el cable (lliura/dòlar) pugui seguir drenant el seus guanys dels últims dos mesos i tornar a nivells per sota dels 1,30 dòlars. L'euro/lliura, per la seva banda podria tornar a visitar els 0,90 lliures.

Noticias relacionadas

contador