• L’ethereum consolida al voltant de 450 dòlars i el litecoin ho fa als 90 dòlars
  • L'únic que es manté a prop del rècord de dimecres és el dash, que aguanta al voltant dels 750 dòlars
bitcoin

La jornada del 29 de novembre ha deixat bones mostres que el mercat de les monedes digitals no és apte per a cardíacs. De fet, ho és només per a amants de les emocions fortes. Els actius digitals van tornar a fer història amb nous rècords estratosfèrics per al bitcoin, ethereum, dash i litecoin, mentre alguns dels tokens digitals llançats fa menys de sis mesos presentaven pujades de fins a tres dígits.

La capitalització total de les més 1.300 monedes de xifrat que hi ha al mercat sobrepassava els 3.400 milions de dòlars -dels quals el bitcoin acumulava més de 190.000-, i la reina de les monedes digitals batia els 10.000 dòlars i els 11.000 en poques hores, per deixar registres propers als 11.500 dòlars en algunes cases de canvi. La fita segons l'índex de CoinDesk va quedar al voltant dels 11.300 dòlars, mentre experts i analistes emmudien davant l'espectacle inèdit a les places financeres mundials.

"Des de finals dels 90 no havia vist res igual", comenta un gestor de fons de Barcelona. "Només abans hem vist pujades així a la bombolla de les puntcom", exclama un altre operador dels mercats financers de Madrid. "Ja no me'n recordava de com poden pujar les coses sense cap sentit", afegeix.

Però ja se sap que tot el que puja... I així va ser. En qüestió de minuts, el bitcoin va esborrar tots, absolutament tots els guanys de la jornada, en desplomar brutalment cap a la zona dels 9.500 dòlars. Van ser 1.500 dòlars en un obrir i tancar d'ulls els que es van esfumar del seu preu, un moviment que va precedir una elevada volatilitat en la qual a cada deu minuts es guanyaven o perdien 200, 300 o 500 dòlars. Però aquesta passada matinada, la cotització de la moneda digital ha buscat estabilitzar-se per sobre dels 10.000 dòlars, on descansa.

No obstant això, la foto que ofereix el comprador CoinMarketCap es tenyeix de vermell intens amb correccions proporcionals als auges de dimecres al rànquing de monedes digitals per cotització de mercat. L’ethereum consolida al voltant de 450 dòlars i el litecoin ho fa als 90 dòlars, mentre l'únic que es manté a prop del rècord de dimecres és el dash, que aguanta al voltant dels 750 dòlars i puja més d'un 15%.

CREIXENT INTERÈS

La correcció, la primera de gran envergadura arriba després de diverses setmanes de pujades en les monedes digitals que s'ha construït enterament en les expectatives que aixequen el proper llançament dels primers contractes de futurs als EUA. Els dos principals proveïdors d'aquest tipus de contractes als EUA, el Chicago Mercantile Exchange (CME) i el Chicago Board Options Exchange (CBOE), estan ultimant els requisits reguladors dels contractes de futurs que planegen llançar durant la primera quinzena de desembre. A més, Nasdaq, junts amb el broker Cantor Fitzgerald LP se suma a la carrera a Wall Street per comercialitzar futurs sobre bitcoin. Segons informa el diari The Wall Street Journal, Nasdaq pretén llançar futurs de bitcoin durant la primera meitat de l'any que ve.

"El bitcoin, que fins a l'estiu havia estat un mer entreteniment per a molts inversors està guanyant acceptació com a valor refugi, magatzem de valor aposta arriscada, com se li vulgui dir, però com sigui que se la descrigui, l'interès en aquesta moneda digital ha vist que com el preu s'ha tornat hiperbòlic durant els últims dies", comenta Michael Hewson analista de CMC Markets.

QUÈ ESPERAR AL CURT TERMINI?

No obstant això, analistes com James Huges, d’Axitrader, destaca que, "és difícil trobar motius que realment justifiquin i expliquin l’auge del bitcoin". "No obstant això, amb uns guanys tan abruptes cal estar realment atents a la reculada, que serà igualment agut", avisa l'analista.

"Si encara no hi hem invertit i tenim ganes de fer-ho, cal esperar una correcció important al mercat i, llavors, repartir la nostra inversió entre cinc o deu tokens digitals", Alberto Muñoz, professor de la UNED

Altres experts, com Alberto Muñoz Cabanes, professor de la UNED, també creuen que la moneda digital experimentarà una correcció en un futur pròxim i situa les caigudes fins a la franja dels 7.500 dòlars. Però "el primer dels suports el trobem als 8.275 dòlars", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

No obstant això, l'àrea dels 5.800/6.000 dòlars (mínims del 12 de novembre i del 30 d'octubre dibuixen un suport per a un possible retrocés en l'actiu digital. El guru financer Mark Hulbert ha assegurat, en Market Watch que "hi ha un 80% de probabilitat que es produeixi un crac en el curt termini", basant-se en diversos estudis financers sobre bombolles com les puntcom.

Amb tot, el també fundador de X-trader.net explica que s'està vivint un efecte crida de les monedes de xifrat, perquè hi ha una "por de quedar-se’n fora" que motiva moltes de les compres recents. "Si encara no hi hem invertit i tenim ganes de fer-ho, cal esperar una correcció important al mercat i, llavors, repartir la nostra inversió entre cinc o deu tokens digitals. Elegir el bitcoin i altres que estiguin als primers llocs per capitalització de mercat", aconsella l'expert.

Noticias relacionadas

contador