• El preu del bitcoin fa diverses setmanes que està consolidant al voltant dels 4.000 dòlars
  • La protecció contra els riscos cibernètics és fonamental per a l'agenda del BCE
draghi_2547869b-560x350

El mercat de les monedes virtuals escruta els passos dels reguladors i bancs centrals. Després que la Xina decidís tancar les plataformes d'intercanvi d'aquests actius al país i que diverses autoritats internacionals hagin expressat les seves reserves sobre les monedes en línia i les emissions de tokens criptogràfics (ICOS), el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha reconegut que l'organisme encara ha d'abordar a fons aquest fenomen.

Durant la seva intervenció davant la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu, Draghi ha reconegut que l'entitat que representa encara no ha discutit l'impacte potencial de les monedes virtuals. Així mateix, ha argumentat que en el futur debat que es desenvoluparà en el si del regulador monetari s'abordaran els riscos que aquestes representen a causa de la seva escalabilitat, ús i impacte econòmic.

Les monedes virtuals són actius massa immadurs per ser considerats com un mètode de pagament viable

La qüestió a la qual sí que ha pogut Draghi oferir una resposta clara és sobre regulació. El banquer central ha assenyalat que l'entitat no té poders "per prohibir i regular" el bitcoin i altres divises digitals.

Els comentaris de Draghi s'han produït en resposta al comitè de la Cambra europea, que ha plantejat a l'italià la qüestió de si el banc central preveu dibuixar un marc regulador per a les monedes virtuals. També ha demanat al president del BCE que expliqui si creu que calen més requeriments de capital per al sector fintech per tal de protegir l'ecosistema bancari.

PREOCUPATS PER LA SEGURETAT EN LÍNIA

"Hem de preguntar-nos quins efectes tenen les monedes virtuals en l'economia", ha indicat Draghi segons CoinDesk. I ha afegit que són actius massa immadurs per ser considerats com un mètode de pagament viable.

La principal preocupació del BCE al voltant de les divises en línia i la innovació digital en termes més generals és la seguretat virtual, ha subratllat Draghi, que ha posat èmfasi que la protecció contra els riscos cibernètics és fonamental per a l'agenda del BCE.

Draghi s'ha mostrat més caut en els seus comentaris que el vicepresident del banc central, Vitor Constancio, que va qualificar a les monedes virtuals d'actiu purament especulatiu i les va comparar amb la "mania de les tulipes" -la bombolla comercial del segle XVII experimentada als Països Baixos-. Constancio va afirmar que el BCE no veu la tecnologia com una "amenaça per a la política del banc central".

Altres reguladors financers han pres mesures contra les divises criptogràfiques durant les últimes setmanes. El major impacte rebut va arribar de la Xina, que el 15 de setembre va decidir tancar les cases de canvi del país amb efecte immediat. El mercat va viure un divendres negre del qual encara no s'ha recuperat i des de llavors està immers en un moviment de consolidació, especialment en la cotització del bitcoin que es mou al voltant dels 4.000 dòlars.

En el seu conjunt, les més de 850 divises digitals existents oscil·len entre els 125.000 i els 137.000 milions de dòlars en capitalització de mercat.

Noticias relacionadas

contador