Mario Draghi, President of the European Central Bank, ECB

La màgia de Mario Draghi ja és aquí. La «capacitat dialèctica» de Draghi, una vegada més, aconsegueix que les seves «promeses» facin reaccionar les borses a l'alça. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), el president de l'entitat ha assenyalat que, davant l'increment dels riscos baixistes de les perspectives econòmiques i el seu impacte sobre el creixement de la zona euro, l'entitat examinarà i «possiblement reconsiderarà» les seves polítiques en la reunió de principis de març.

Però Draghi no s'ha quedat aquí. El banquer italià ha assegurat que l'entitat farà el que calgui per estudiar «el complet ventall d'opcions disponibles» per implementar, «si cal». «No hi ha límits per al BCE», ha estat la frase més destacada del discurs i la que més vegades ha repetit davant la premsa que cobria la seva compareixença.

«No hi ha límits sobre la manera com el BCE pot procedir pel que fa als seus instruments... i té molts instruments», ha reiterat, categòric, Draghi.

El mes de desembre passat va ser una excepció, perquè la decepció per unes mesures que el mercat va considerar insuficients va portar les borses a caure, i pràcticament no han deixat de fer-ho fins al dia d'avui. Aquest dijous, tanmateix, l'italià ha volgut ser més agressiu en el seu discurs i, sobretot, ha tornat a donar una data concreta per «moure fitxa», cosa que ha agradat molt al mercat.

Tal com preveien molts dels experts consultats en enquestes com les de Bloomberg o Reuters, sembla que les mesures arribaran al març. De fet, Draghi ha dit que «podrien reconsiderar» les mesures de la política monetària en aquesta reunió. Per a aquesta trobada, la majoria dels experts aposten per una nova retallada dels tipus de facilitat de dipòsit en la mateixa proporció del desembre, és a dir, 10 punts bàsics. Caldrà veure si això és el que finalment anuncia i, sobretot, si a aquesta mesura n’hi afegeix alguna altra (al desembre també va allargar el pla de compra d'actius com a mínim fins al març del 2017).

TIPUS EN AQUESTS NIVELLS O MÉS BAIXOS DURANT MOLT DE TEMPS

El president del Banc Central Europeu també ha deixat clar que els tipus continuaran en aquests nivells o encara més baixos durant un extens període de temps, i ha subratlalt que els riscos baixistes s'han incrementat de nou, en referència a l'augment de la incertesa i la volatilitat, així com als riscos geopolítics.

La inflació, ha assenyalat Draghi, és més feble del que s’esperava pels riscos externs, i és necessari revisar la postura al març, quan es publiquin les noves projeccions.

contador