brexit-barnier-fait-etat-de-graves-divergences-entre-londres-et-bruxelles

El serial del Brexit no s'acaba La Unió Europea (UE) sospesa ara emprendre accions legals contra el Regne Unit en resposta de la legislació presentada pel Govern de Boris Johnson, que planteja una sèrie de mesures que soscavarien l'Acord de Retirada signat per totes dues parts. Brussel·les ja valora les possibilitats que hi ha sobre la taula per la deriva de Londres.

Diplomàtics i funcionaris de la UE han dit, segons recull Reuters, que el bloc comunitari podria utilitzar l'Acord de Retirada per prendre mesures legals contra el Regne Unit, però que no s'adoptaria cap resolució sobre aquest tema abans que acabi el període de transició (el 31 de desembre) i es produeixi la sortida total del país de la UE.

Mentrestant, i a l'espera de veure si és cert que els britànics incompliran el tractat que es va signar per evitar un Brexit dur, Brussel·les continuarà intentant negociar amb Johnson i els seus per intentar aconseguir un acord en matèria de comerç, encara que la cosa sembla més complicada que mai.

Així ho ha reconegut el propi negociador cap de la UE, Michel Barnier, als ambaixadors europeus, als quals ha dit que les converses sobre el Brexit "no avancen". Aquest mateix dijous, la UE i el Regne Unit celebraran una reunió d'emergència, que va sol·licitar Brussel·les per demanar explicacions sobre el pla de Londres, que pretén saltar-se el dret internacional violant algunes parts del tractat de divorci, concretament el que es refereix a la frontera irlandesa.

Però els Vint-i-set ja han començat a moure's, i estudien com respondre a l'envit llançat per Johnson. En una nota distribuïda per l'Executiu comunitari s'explica que el bloc es planteja iniciar els anomenats procediments d'infracció contra el Regne Unit, que justifica el seu moviment dient que el projecte de llei simplement aclareix les ambigüitats de l'Acord de Retirada.

Els líders europeus han rebut un ultimàtum del 'premier': o accepta la violació del tractat o ha de preparar-se per a un divorci complicat quan el Regne Unit surti de la UE, la qual cosa no ha agradat gens a Brussel·les, que creuen que els britànics estan jugant a "qui s'aparta primer", amenaçant amb arruïnar el procés i desafiant els Vint-i-set per intentar canviar el rumb de les converses.

"No sóc optimista en aquesta etapa", ha dit per la seva part el primer ministre irlandès, Micheál Martin, a la ràdio RTE en ser preguntat si confiava que totes dues parts puguin arribar a un acord comercial. En la seva opinió, la confiança en les negociacions s'ha vist soscavada, la qual cosa dificulta la consecució d'un acord de lliure comerç sense aranzels ni quotes.

Noticias relacionadas

contador