johnson libra

La cimera de la Unió Europea (UE) d'aquest mes de novembre ha passat sense pena ni glòria per al drama del Brexit i no s'han conegut avenços en les negociacions. Arribats a aquest punt, i per les escasses setmanes que queden fins que compleixi la pròrroga del 31 de desembre, hi ha poques possibilitats sobre la taula: "Un pírric acord de lliure comerç amb potencials concessions a la pesca i les ajudes estatals contra el risc del Brexit dur", exposa Stephen Innes, analista d'Axi.

Mentre els líders de la UE i del Regne Unit es treuen el cap al fracàs, els analistes coincideixen a assenyalar que la lliura esterlina serà al centre d'atenció dels inversors, com també els seus parells vinculats. La divisa britànica ha estat una de les monedes del G10 de pitjor rendiment durant les últimes jornades, "en part pels informes que alguns països de la UE insisteixen que un no tracte és millor que un mal tracte", apunten els experts d'MUFG. Amb tot, l'acompliment del 'cable' (lliura/dòlar) és positiu des de finals de setembre, però sobretot per la debilitat del dòlar. Davant l'euro, es mou en un estret rang per sota de les 0,90 lliures.

Després dels esdeveniments d'aquest dijous, quan també va transcendir que les negociacions s'havien suspès per un contagi de Covid, amb tot, els observadors encara esperen un acord a principis de la setmana que ve o durant la primera setmana de desembre, per la qual cosa els inversors "no estan realment preocupats pel risc que no s'arribi a un tractat de comerç", afegeixen els experts de l'entitat nipona. Aquest panorama fa difícil que la lliura protagonitzi un ral·li substancial si efectivament es compleixen les previsions dels experts i el que el mercat té en gran part descomptat.

Els ajuts estatals a les empreses i els drets de pesca segueixen sent els principals punts de fricció en unes converses que s'han prolongat durant vuit mesos. La UE vol mantenir el seu actual accés a les aigües pesqueres del Regne Unit, mentre que la Gran Bretanya es resisteix als esforços del bloc per obligar-lo a signar el nivell d'igualtat de condicions competitives per a les empreses.

Ara, les negociacions continuaran fins a la següent cimera de la UE, que se celebrarà el 10-11 de desembre. Si no s'ha signat un acord per llavors, és esperable que els preparatius per a la sortida de país del mercat únic sense pacte figurin de forma prominent a l'agenda. Qualsevol tractat ha de votar-se durant l'última reunió d'aquest any de Parlament Europeu, que se celebrarà del 14 al 17 de desembre. El 31 de desembre es va s'estipula per tal del període de transició de Brexit. L'últim i inamovible termini. Si les dues parts no han signat un acord comercial, el Regne Unit només podrà comerciar amb la UE sota els termes de la Organització Mundial de Comerç.

Així les coses, és probable que hi hagi un moviment molt més ampli en la moneda si les dues parts no arriben a un acord, amb caigudes de fins al 10% en el 'cable', segons indica Innes i d'entre el 5% i el 10 %, prediu MUFG, mentre que la lliura caurà un 9% davant l'euro i en l'euro/dòlar s'espera un moviment negatiu del 2%. En canvi, si finalment s'aconsegueix algun tipus de tractat, el ral·li d'alleujament serà més modest, d'entre un 1% a un 4% per la lliura/dòlar, segons el banc japonès, i d'un 3%, segons Innes. A l'escenari d'un divorci amistós, l'expert d'Axi apunta per una pujada del 2% de la lliura enfront de l'euro i en l'euro/dòlar s'espera un moviment positiu de l'1%.

"Més enllà del io-io del Brexit, les tendències de la lliura esterlina han estat estretament correlacionades amb el creixement mundial", explica Innes. "Atès que l'impuls de la vacuna podria ser una ajuda per al sector serveis, de gran importància en l'economia del Regne Unit, el moviment Brexit sobre la lliura esterlina podria quedar-se en res, ja que la vacuna significa menys riscos", assumeix l'expert.

Noticias relacionadas

contador