johnson-reste-hospitalise-par-mesure-de-precaution

La Unió Europea (UE) es prepara perquè les negociacions del Brexit que s'intensifiquen aquesta setmana a Brussel·les no fructifiquin abans del 19 de novembre. Mentre certes veus adverteixen que se sumarà a la llarga llesta de dates límit informals que han passat sense pena ni glòria, els equips negociadors tenen clar que, si bé l'acord definitiu sembla llunyà, la cimera dels Vint-i-set d'aquest dijous ha de certificar que hi ha hagut progressos.

Segons recullen diversos mitjans, funcionaris de tots dos costats subratllen que la importància d'aquesta setmana radica a eliminar alguna de les barreres perquè es tiri de nou la pilota cap endavant al desembre per tenir garanties que es tanqui algun tipus de tracte comercial a la fi d'any. Les ajudes estatals a les empreses i els drets de pesca continuen sent els principals punts de fricció en unes converses que s'han prolongat durant vuit mesos. La UE vol mantenir el seu actual accés a les aigües pesqueres del Regne Unit, mentre que Gran Bretanya es resisteix als esforços del bloc per obligar-lo a signar el nivell d'igualtat de condicions competitives per a les empreses.

Tant Londres com Brussel·les creuen que són assumptes que es poden superar de cara a un acord final, però la línia vermella dels funcionaris europeus és que el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, es comprometi primer a complir el tractat paraula per paraula, postura que els seus homòlegs britànics rebutgen, segons 'Bloomberg'.

Mentrestant, aquest diumenge el Regne Unit va insinuar que les negociacions podrien estendre's més enllà d'aquesta setmana, encara que el termini de cap d'any no hagi canviat. El Secretari de Medi Ambient George Eustice va dir a Sky News que seria possible "esprémer el temps extra" si les dues parts estiguessin prop d'un acord. La UE, per part seva, ha suggerit que està preparada per continuar les deliberacions al desembre si és necessari. No obstant això, tant el Regne Unit com el bloc "reconeixen que el temps és molt escàs”, va assenyalar Eustice.

"Aquesta ha de ser una setmana en la qual les coses es moguin, en la qual superem alguns d'aquests difícils assumptes, i aconseguim una resolució, i almenys tinguem algun tipus de titulars d'un acord", va indicar. "En cas contrari es fa bastant difícil, i comencem a quedar-nos sense temps per a implementar-ho”.

La dimissió de Dominic Cummings, assessor en cap de Boris Johnson i activista clau del Brexit i del director de comunicacions de Johnson i aliat de Cummings, Lee Cain, va insuflar esperança en els inversors va donar aire a la lliura que puja aquest dilluns fins als voltants dels 1,32 dòlars. Mercats i analistes van coincidir a interpretar aquests moviments com un senyal que el Govern de Johnson està disposat a suavitzar la seva postura.

No obstant això, a l'inici d'aquesta setmana, quan les converses es desenvoluparan a Brussel·les, el principal negociador del Regne Unit, David Frost, s'ha encarregat de refredar les expectatives en assegurar que "no canviarà" la seva posició en les converses amb el seu homòleg de la UE.

CALENDARI DE LA RECTA FINAL DEL BREXIT

Des de l'última presumpta data límit, quan els líders de la UE es van reunir a Brussel·les el 15 i 16 d'octubre, es van donar tres setmanes addicionals per a intensificar les converses i arribar a un acord. Aquest termini culmina aquesta setmana, la del 16 de novembre, quan prosseguiran les negociacions fins al 19 de novembre, dia en què els líders de la UE celebren una videoconferència per a, en teoria, tancar la seva postura sobre el tractat comercial amb el Regne Unit.

A partir d'aquí, les següents dates són:

- 23 al 26 de novembre: el Parlament Europeu es reuneix. Haurà de ratificar qualsevol acord acordat pels líders de la UE.

- 10-11 de desembre: següent cimera de la UE. Si no s'ha signat un acord, és esperable que els preparatius per a la sortida de Gran Bretanya del mercat únic sense pacte figurin de manera prominent en l'agenda.

- 14 al 17 de desembre: última reunió d'aquest any del Parlament Europeu.

- 31 de desembre: fi del període de transició de Brexit. L'últim i inamovible termini. Si les dues parts no han signat un acord comercial, el Regne Unit només podrà comerciar amb la UE sota els termes de l'Organització Mundial del Comerç.

Noticias relacionadas

contador