ep archivo   interior del palacio de la bolsa donde el ibex 35 ha finalizado la jornada de este
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha baixat un 0,22%, fins als 8.948,60 punts, sostingut pels valors turístics, però pressionat per les caigudes en les elèctriques i els bancs. El selectiu que ha marcat un mínim intradia als 8.884 punts, no pot superar la zona psicològica dels 9.000 punts, la superació dels quals li obriria la porta als màxims anuals, situats als 9.300 punts, però tampoc s'allunya d'aquesta referència.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Endesa, Red Eléctrica i Iberdrola han liderat les pèrdues dins el selectiu, a causa del projecte d'Unides Podem per retallar la seva retribució entre 1.500 i 3.200 milions d'euros. La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha comentat que l'executiu està "disposat a estudiar totes les opinions i suggeriments possibles".

Santander també ha tancat en vermell després d'elevar la seva oferta per comprar el 20% de Santander Consumer USA, que no controla, fins als 2.100 milions d'euros, en el seu objectiu per centrar-se als mercats més rendibles.

En positiu, Meliá Hotels, al costat d'altres valors turístics, ha liderat els guanys després de publicar-les dades de pernoctacions hoteleres al mes de juliol, que segueixen molt per sota dels nivells de 2019, però que han mostrat un sòlid comportament del turisme nacional.

A Espanya, també ha estat notícia que el Govern ha donat llum verda al projecte de llei que conté el primer bloc de mesures dirigides a reformar el sistema públic de pensions.

A més de la recuperació de l'IPC com a referència a l'hora de pujar any rere any les pensions i derogar el factor de sostenibilitat, la reforma introdueix incentius per endarrerir la jubilació de manera voluntària i revisa el model de jubilacions anticipades per tal d'apropar l'edat efectiva de jubilació a l'edat legal.

Als EUA, el Nasdaq marca màxims històrics a Wall Street per segona jornada consecutiva després de l'optimisme d'Anthoni Fauci amb la pandèmia, que espera tenir controlada a la primavera de 2022; i Àsia també ho ha fet bé aquesta matinada.

Els inversors, que segueixen esperant el començament del simposi de Jackson Hole, que arrenca dijous, han conegut el PIB d'Alemanya del segon trimestre (puja un 1,6% intertrimestral) i es publicaran les vendes d'habitatges nous de juliol a l'altre costat de l'Atlàntic.

Els experts expliquen que, encara que les preocupacions no han desaparegut, especialment les relacionades amb l'expansió de la soca delta del virus, sembla que les borses volen recuperar-se. La qüestió està en veure si aquesta recuperació perdurarà en el temps.

De moment, subratllen que el fet que l'FDA nord-americana hagi donat la seva aprovació total a la vacuna de Pfizer-BioNTech contra el virus contribueix a les pujades. Fins ara tenia el vistiplau per a la seva administració de forma urgent per la pandèmia.

AFGANISTAN SEGUEIX EN EL FOCUS

Mentrestant, tot el que està passant a l'Afganistan, com no podia ser d'una altra manera, segueix pesant als mercats. El president dels Estats Units, Joe Biden, s'enfronta a les peticions dels seus aliats més propers perquè ampliï el termini d'evacuació a Kabul, ja que creix el temor que el final d'aquest, que s'acosta ràpidament, generi un caos encara més gran.

L'evacuació dominarà una cimera virtual del Grup dels Set aquest dimarts, convocada pel primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, just una setmana abans de la data del 31 d'agost fixada per Biden per completar la retirada de les tropes nord-americanes.

Biden ja ha admès que pot ser necessària una pròrroga, però un portaveu talibà va advertir de les "conseqüències" si els Estats Units posposa la seva retirada, qualificant el 31 d'agost de "línia vermella".

ALTRES MERCATS: EL BITCOIN ES MANTÉ PEGAT ALS 50.000

El bitcoin es manté enganxat als 50.000 dòlars, nivell que no es veia des del maig i que va reconquerir aquest diumenge a la nit. En aquests moments cau un 1,3%, fins als 48.567 dòlars.

L'euro es canvia a 1,1744 dòlars (+0,01%). El petroli puja un 2% després dels fortíssims guanys de dilluns, amb el Brent als 70,19 dòlars i el WTI als 66,94 dòlars.

L'unça d'or cotitza plana, als 1.806 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,278% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,234%.

Noticias relacionadas

contador