jerome powell 20210823010020

Cada vegada són més les veus que creuen que el simposi de Jackson Hole (del 26 al 28 d'agost) aclarirà poc respecte als plans de tapering' (retirada d'estímuls) de la Reserva Federal (Fed). Així ho pensen els experts de Rabobank, els de Natixis i els d'Axa. I a aquests se sumen aquest dimarts els de Monex Europe.

"L'esdeveniment podria no estar a l'alçada d'aquelles que sostenen grans expectatives", avisen. I és que, l'entorn actual de riscos associats a la variant delta planteja reptes en la recuperació econòmica que justificarien una postura més cauta de la Fed.

La setmana passada les borses van caure després de conèixer el contingut de les actes de l'última reunió del banc central nord-americà, que indiquen que diversos membres del FOMC volen començar amb la reducció de les compres d'actius aquest mateix any. En aquest sentit, des de Monex Europe destaquen que les recomanacions de la política dins del propi si de la Fed es mantenen "molt dividides". El president de la Fed de Dallas, Robert Kaplan, va admetre divendres passat que podria ajustar els seus punts de vista sobre el tapering si l'actual moment en relació amb els casos de la soca delta de la Covid provoca una desacceleració econòmica als EUA durant els pròxims mesos.

CONTEXT PREOCUPANT

Encara que l'increment sostingut de casos en aquesta nova onada de contagis de la Covid no s'ha traduït en restriccions severes a l'activitat econòmica, les dades recents revelen un impacte notable en la confiança dels consumidors i les intencions de compres, expliquen des de Monex Europe. A aquestes tensions se sumen els creixents signes de feble creixement a la Xina, producte de les mesures sanitàries i reguladores, amb potencials riscos per al panorama global aquest any.

"En conjunt, aquests desenvolupaments redunden en un escenari d'alta incertesa visible als mercats financers: els rendiments dels bons a 10 anys oscil·len en el rang més baix des del març tot i les expectatives d'ajust monetari, els índexs borsaris mundials han registrat pèrdues recents i l'índex DXY dòlar a penes rebota dels seus màxims de 9 mesos", precisen des de la companyia.

Davant tot aquest context, Monex Europe estima que l'anunci dels plans de reducció de compres podria deixar-se per a la reunió de novembre de la Fed (2 i 3 de novembre), quan es tinguin, almenys, dos reports addicionals de les nòmines no agrícoles. "Així, l'inici efectiu del tapering podria començar al proper any, sota la premissa que és menys perillós afegir pressió inflacionista 'transitòria' de frenar la dinàmica d'expansió laboral. En aquest sentit, seria més recomanable mantenir una política ultraacomodatícia més prolongada a l'actual context de tensions", conclou.

contador