afganistan avion gente

Els líders del G7 (Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Japó i Estats Units) es reuneixen aquest dimarts d'emergència per discutir la situació a l'Afganistan després de la caiguda del Govern recolzat per les potències occidentals i la presa de poder realitzada pels talibans.

El principal objectiu de la reunió és convèncer els Estats Units perquè ampliï el període d'evacuacions a la capital afganesa, Kabul, a causa de la impossibilitat de completar la tasca abans de la data final de la retirada de tropes nord-americanes, prevista pel 31 d'agost.

Tot això en un clima d'alta tensió, després que un portaveu del grup integrista hagi advertit que hi haurà "conseqüències" si els països estrangers no completen la retirada i les evacuacions del país per a aquesta data límit.

"Si els Estats Units o el Regne Unit busca més temps per continuar les evacuacions, la resposta és no. O hi haurà conseqüències", ha afirmat aquest dilluns un dels portaveus talibans, Suhail Shahin.

A falta d'una setmana perquè conclogui el termini marcat, diversos països, entre ells Espanya, segueixen treballant per evacuar tots els col·laboradors i famílies que volen sortir del país com a refugiats polítics.

Per la seva banda, els EUA prendrà una decisió sobre l'evacuació i retirada de tropes de l'Afganistan aquest dimarts. Un funcionari del Departament de Defensa ha indicat a la CNN que el seu govern ha de decidir aquest dimarts si intentarà estendre la missió d'evacuació a l'Afganistan més enllà del 31 d'agost.

En roda de premsa, l'assessor de Seguretat Nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, ha explicat que es troben "en converses amb els talibans" i amb "aliats" sobre aquest assumpte i ha insistit que "en última instància, el president, Joe Biden, prendrà una decisió sobre la forma i l'abast precisos de l'operació".

"És cert que hem conversat amb els nostres aliats i socis per començar a tenir converses sobre el que la comunitat internacional voldria veure de qualsevol futur govern a l'Afganistan i tenir molt clar el que seria inacceptable per a nosaltres", ha dit en roda de premsa.

Així mateix, ha insistit que segueixen "en estret contacte per instar a un resultat que impliqui una transició pacífica i ordenada cap a un govern inclusiu amb un ampli suport".

Per la seva banda, Sullivan ha incidit en l'"enorme" progrés de les evacuacions i ha reiterat que, "durant els dies que queden", els Estats Units compta amb tots "els mitjans per treure els ciutadans nord-americans que volen sortir de Kabul".

Per la seva banda, la Casa Blanca ha informat que havia aconseguit des del 14 d'agost evacuar aproximadament 48.000 persones.

Noticias relacionadas

contador