ep archivo   torres electricas
EP - Archivo

Les elèctriques de l'IBEX 35 (Endesa, Iberdrola, Red Eléctrica, Naturgy) cauen en borsa aquest dimarts pels plans d'Unides Podem per retallar la seva retribució i rebaixar així el preu de la llum, que es troba a màxims històrics.

  • 17,10€
  • -0,20%
  • 11,51€
  • -1,24%

Unides Podem ha enviat una proposta al Ministeri per a la Transició Ecològica en què se suggereix establir un preu fix per a l'energia nuclear (semblant al sistema de França) i un preu màxim per a la hidroelèctrica de cara a abaratir la factura de la llum.

Unides Podem calcula que aquestes reformes, que s'ajusten a la regulació europea, suposarien un estalvi d'entre 1.500 i 3.200 milions d'euros a l'any per a les famílies. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) fixaria, a través d'una auditoria dels costos de generació, el preu dels dos tipus d'energia.

Els analistes de Banc Sabadell qualifiquen aquesta proposta com una "notícia negativa d'impacte limitat", ja que "Ribera i el seu equip ja han deixat caure que s'agraeixen les propostes, però que dubten que aquest control de preus al mercat s'ajusti a la llei comunitària europea".

Per a aquests experts, "les mesures que l'Executiu pugui prendre per acotar l'increment del preu de l'electricitat haurien d'evitar penalitzar les actuals estructures de cobrament, especialment en tecnologies barates de produir com la nuclear i l'hidro, que són claus per garantir el subministrament elèctric".

En la seva opinió, "en aquesta línia més conciliadora sembla estar actuant el Govern després de la recent aprovació del projecte de llei del 'dividend' del carboni on ha suavitzat la retallada anual de la retribució enfront de l'inicialment plantejat".

Noticias relacionadas

contador