ep vista general del palacio de la bolsa a 10 de marzo de 2022 en madrid espana el ibex 35 pierde un
Marta Fernández Jara - Europa Press

Tancament alcista per a l'IBEX 35, que completa una setmana positiva amb pujades de l'1,7%, al final d'una setmana que ha estat una mica més 'tranquil·la' per a les borses europees que les últimes. Durant aquestes cinc sessions, el selectiu espanyol es revalora més d'un 2% després de tancar dilluns i dimecres pla, avançar un 1,5% dimarts i perdre un 0,83% aquest dijous.

  • 11.027,80
  • -0,43%

Dins de l'IBEX molts títols han tancat en positiu. Els millors han estat Rovi, Iberdrola, que ha rebut una pujada de valoració de Jefferies; i Repsol, que cotitza a prop dels seus màxims històrics pels alts preus del petroli.

Al Mercat Continu, han destacat els forts guanys d'Azkoyen després d'anunciar de manera inesperada un dividend extraordinari de 20 milions d'euros.

La tensió a l'altra banda de l'Atlàntic, davant el temor pel ritme d'enduriment de la política monetària, ha continuat, destacant la patacada de dimecres a Wall Street. Tot i això, les places del Vell Continent han mantingut, en certa mesura, la 'calma', encara que no han faltat sessions més tenses. L'IBEX, això sí, ha aguantat una mica millor que la resta d'índexs europeus.

La caiguda de les borses sembla que no dissuadirà els funcionaris de la Reserva Federal (Fed), almenys per ara, de pujar els tipus d'interès al mig punt.

La presidenta de la Fed de Kansas City, Esther George, va dir dijous que la recent caiguda del mercat no és una sorpresa a la llum del pla del banc central per refredar la inflació.

"Els inversors que esperen un 'Fed put' -en què el banc central altera la política per apuntalar els mercats de valors després d'una forta caiguda- millor que no continguin la respiració", llegim a Bloomberg aquest divendres.

Per part seva, Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, comenta al seu informe diari que "l'únic aspecte positiu de les vendes dels dos últims dies és que hem aconseguit tancar bé des dels mínims de la setmana passada, cosa que suggereix una reticència general a tornar massa baixista amb massa rapidesa. Dit això, tots els rebots que hem vist des de principis d'abril han estat més superficials que l'anterior, seguits d'un mínim més baix”.

Amb tot, els índexs europeus opten avui pel verd després del tancament amb moderades caigudes ahir a Wall Street i que a Àsia s'hagin imposat clarament els números verds aquesta matinada. El Hang Seng ha pujat un 2,8% i el Nikkei, més d'un 1%. La Xina ha retallat avui el tipus d'interès preferent a cinc anys en 15 punts bàsics per segona vegada aquest any.

AJUDA DELS EUA A UCRANIA

El president dels EUA, Joe Biden, ha celebrat l'aprovació al Congrés d'una ajuda de 40.000 milions de dòlars per a Ucraïna i ha anunciat un nou paquet d'armes que, segons ha dit, s'enviarà "directament al capdavant".

D'altra banda, funcionaris del G-7 han debatut sobre sancions secundàries i altres maneres de limitar els ingressos petroliers de Rússia minimitzant l'impacte en els preus de l'energia, segons la Secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen. Un dels elements és la possibilitat de limitar el preu del cru rus formant el que seria un càrtel de compradors per imposar un preu fix que freni els ingressos de Moscou.

Així mateix, la Comissió Europea ha concretat els detalls d'un pla per augmentar la capacitat d'energia renovable de la UE i reduir la dependència dels combustibles fòssils russos (el Kremlin ha anunciat avui que tallarà el gas a Finlàndia).

Dimecres es va publicar un document amb els objectius de la Comissió per al pla REPowerEU, en què es destaca la importància de l'estalvi energètic, la diversificació de les importacions d'energia i l'acceleració del que anomena "la transició energètica neta d'Europa".

En total, preveu una inversió addicional de 210.000 milions d'euros entre el 2022 i el 2027. Quant a la participació de les energies renovables al mix energètic de la UE, la Comissió ha proposat que l'objectiu actual del 40% per al 2030 s'elevi al 45%.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,0567 dòlars (-0,18%). El petroli puja lleugerament. El Brent se situa als 112,18 dòlars i el West Texas als 112,34 dòlars.

L'or cau un 0,1% (1.839 dòlars) i la plata cau un 0,5% (21,80 dòlars).

El bitcoin es revalora un 0,8% (30.231 dòlars) i l'ethereum avança un 2% (2.035 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins al 2,82% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja al 2,06%.

Noticias relacionadas

contador