dl gas pipeline tap natural gazprom nord stream 2 generic pb
Sharecast / Michal Jarmoluk via Pixabay

La companyia estatal finlandesa Gasum ha informat que Rússia, a través de Gazprom, aturarà els fluxos de gas natural a partir de dissabte al matí. Tot i això, Finlàndia ha assegurat que seguirà subministrant gas als clients finlandesos des d'altres fonts a través del gasoducte Balticconnector que connecta Finlàndia amb Estònia.

"La tarda del divendres 20 de maig, Gazprom Export ha informat Gasum que el subministrament de gas natural a Finlàndia en virtut del contracte de subministrament de Gasum s'interromprà el dissabte 21 de maig a les 04:00 (GMT)", ha comunicat Gasum.

El seu director executiu, Mika Wiljanen, ha assenyalat que s'han estat "preparant acuradament per a aquesta situació i, sempre que no hi hagi interrupcions a la xarxa de transmissió de gas, podrem subministrar gas a tots els nostres clients durant els propers mesos". La majoria del gas utilitzat a Finlàndia prové de Rússia, però el gas només representa al voltant del 5% del consum anual d'energia.

Encara que Gasum no ha donat cap raó per a aquesta decisió, alguns informes diuen que Finlàndia també es va negar a pagar el gas rus en rubles.

Aquest moviment pot ser una resposta per part de Rússia com a represàlia contra Finlàndia després que els legisladors a Hèlsinki sol·licitessin oficialment unir-se a l'OTAN. Rússia havia advertit sobre represàlies, si la nació tradicionalment neutral esdevenia membre de l'aliança militar occidental.

Noticias relacionadas

contador