ep valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha pujat un 0,31%, fins als 8.760,9 punts, i ha donat continuïtat als guanys de dijous. Això, al tancament d'una setmana d'anades i vingudes que ha estat marcada per la pujada del preu de l'energia. A Espanya, el selectiu s'ha vist molt condicionat per aquesta circumstància després de les mesures del Govern per frenar l'escalada de preus i el seu impacte en les grans elèctriques (Endesa i Iberdrola) i també en les renovables (Acciona, Solaria, Grenergy, Audax...). Encara gràcies als guanys de les dues últimes jornades, el selectiu ha tancat la setmana amb pujades del 0,75%, en una sessió durant la qual la resta de grans borses europees ha tancat en vermell.

  • 11.130,10
  • 1,33%

La setmana ha acabat amb els inversors molt pendents d'aquest tema (es tem que la crisi acabi afectant la recuperació de l'eurozona per la pujada de la inflació), i pendents precisament de la publicació de la dada d'IPC final de l'eurozona d'agost, que ha escalatfins al 3%, màxim de 10 anys, per l'energia.

Als EUA, les borses van tancar ahir amb signe mixt i moviments moderats i també signe mixt s'ha vist a Àsia aquesta matinada, encara que amb predomini dels números verds. S'hi parla de la dura resposta de la Xina a l'acord anunciat ahir pels EUA, Austràlia i el Regne Unit, mentre segueix la preocupació davant la possible fallida de la promotora immobiliària Evergrande.

Els inversors miren ja cap a la setmana que ve, amb les reunions de tipus de la Reserva Federal (21 i 22) i del Banc d'Anglaterra (23 de setembre). Ambdues podrien oferir novetats importants sobre les seves polítiques monetàries i se seguiran amb molta atenció.

Cal recordar que aquest divendres té lloc la penúltima 'quàdruple hora bruixa' de l'any. El venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic podria incrementar la volatilitat a les borses i un augment en el volum de negociació.

Dins de l'IBEX, han destacat les pujades en IAG, Meliá, Indra i Aena i les caigudes en ArcelorMittal i Santander. Els valors associats al turisme han pujat amb força davant la previsió que el Regne Unit suavitzi les restriccions per als turistes britànics.

ATENTS A GRIFOLS

Avui els inversors han estat pendents també de Grifols després d'anunciar que ha arribat a un acord amb Tiancheng International Investment per adquirir el 100% de les accions de Tiancheng (Germany) Pharmaceutical Holdings, companyia alemanya que posseeix el 89,88% de les accions ordinàries i l'1,08% de les accions preferents de Biotest, per 773 milions d'euros més un préstec de 313 milions d'euros.

Paral·lelament a la transacció, Grifols llança una oferta pública d'adquisició (OPA) a tots els accionistes per adquirir en efectiu la resta de les accions ordinàries i preferents de Biotest per 43,00 euros i 37,00 euros, respectivament.

I L'IBEX?

A falta del que faci aquest divendres, el que sembla evident és que l'IBEX ha aconseguit aferrar-se durant les últimes sessions a la mitjana de 200 sessions, que es troba al nivell dels 8.600 punts, preus que ha respectat i des dels quals ha reaccionat en més d'una ocasió aquests dies.

"Tot i això, per confirmar l'aparició d'un senyal de fortalesa, hauríem d'esperar a veure un tancament per sobre dels 8.848 punts", indica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1781 dòlars (+0,14%). El petroli cedeix un 1%, fins als 74,85 dòlars el Brent i als 71,60 dòlars el WTI.

L'or i la plata baixen, fins als 1.753 dòlars i als 22,50 dòlars, respectivament.

El bitcoin cau lleument (47.580 dòlars) i l'ethereum es deixa un 3% (3.470 dòlars).

La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa a l'1,341%.

Noticias relacionadas

contador