ep iberdrola pone en marcha sus parques eolicos en asturias con los que triplica su capacidad
IBERDROLA - Archivo

Les empreses d'energies renovables respiren en borsa després que s'hagi publicat que el Govern estudia matisar les mesures per contenir el preu de la llum, amb l'objectiu d'excloure determinats projectes de renovables de les retallades que es plantegen en el decret llei.

  • 107,90€
  • -0,74%
  • 19,27€
  • -0,62%
  • 1,77€
  • -0,45%
  • 26,50€
  • 0,38%
  • 9,82€
  • -0,46%

L'Executiu podria excloure d'aquesta mesura els contractes bilaterals o PPA, aquelles instal·lacions amb cobertures de preus i contractes privats de compravenda d'energia. Amb l'entrada en vigor del decret llei, moltes plantes a Espanya es podrien veure abocades a vendre amb pèrdues, a denunciar els contractes i, fins i tot, a paralitzar la seva producció durant el període de vigència de la norma.

"En confirmar aquesta matisació", expliquen els analistes de Bankinter, "serien bones notícies per al sector de renovables". Les instal·lacions sota PPA tenen signats contractes de compravenda d'electricitat a llarg termini a preus molt més baixos dels marcats actualment pel pool, expliquen.

Per tant, afegeixen, els PPA no es beneficien de la pujada del pool i tot i així estarien subjectes a la norma. Aquestes instal·lacions estan venent l'electricitat a un preu a l'entorn de 45/50 euros/MWh, molt per sota del preu del pool actual (166 €/MWh).

"No obstant això, en aplicar-se la norma, el preu actual de gas de 64MW/h (-44 euros per sobre del topall de 20 € establert pel Govern), aquestes instal·lacions haurien de tornar l'equivalent a 58 euros/MWh del preu d'electricitat per aquest excés.

És a dir, no només no es beneficiarien de la pujada, sinó que haurien d'incórrer en una pèrdua d'entre 8 o 13 euros/MWh en la venda d'electricitat. En total, hi ha uns 5.000 milions d'euros en contractes de dòlars nord-americans, les renovables que, a més, funcionen com a garantia bancària, amb la qual cosa el problema també és financer", comenten aquests experts.

"El sector, sobretot de renovables, hauria de rebre positivament aquestes notícies. En ser exclosos de la norma, els PPA es veurien alliberats de vendre l'electricitat amb pèrdues o d'haver de paralitzar la seva producció durant la vigència del decret llei.

A més, els PPA podrien seguir servint de garantia bancària i es facilitaria el desenvolupament i finançament de nous projectes. No obstant això, la incertesa reguladora creada i la inseguretat jurídica podria seguir afectant negativament i augmentar la volatilitat al sector", conclouen.

Noticias relacionadas

contador