coronavirus biden annonce de nouvelles mesures generalisation des vaccins et des tests 20210916001704

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat la creació d'una nova associació de seguretat entre els EUA, Austràlia i el Regne Unit que pretén reforçar l'estabilitat a la regió de l'Indo-Pacífic a mesura que la Xina amplia el seu poder militar i la seva influència.

El primer ministre d'Austràlia, Scott Morrison, i el primer britànic, Boris Johnson, es van unir a Biden, de manera virtual, durant l'anunci d'aquest acord.

"Avui estem donant un altre pas històric per aprofundir i formalitzar la cooperació entre les nostres tres nacions, perquè tots reconeixem l'imperatiu d'assegurar la pau i l'estabilitat en l'Indo-Pacífic a llarg termini", va dir Biden des de la Sala Est de la Casa Blanca. "Es tracta d'invertir en la nostra major font de força, les nostres aliances", va afegir.

"Aquesta iniciativa consisteix en assegurar-nos que cada un de nosaltres compta amb les capacitats més modernes que necessitem per maniobrar i defensar-nos de les amenaces que evolucionen ràpidament", va precisar el president.

En virtut d'aquesta associació, els Estats Units i la Gran Bretanya proporcionaran a Austràlia la tecnologia i la capacitat per desplegar submarins de propulsió nuclear. Els dirigents van subratllar que Austràlia no desplegarà armes nuclears, sinó que utilitzarà sistemes de propulsió nuclear per les naus, per protegir-se de les amenaces.

Morrison va explicar que els submarins es construiran a Adelaida, a l'estat d'Austràlia de sud, en estreta col·laboració amb els Estats Units i Gran Bretanya. "Seguirem complint totes les nostres obligacions de no proliferació nuclear", va assegurar.

Johnson va qualificar de transcendental la decisió d'Austràlia d'adquirir aquesta tecnologia. Va afirmar que farà que el món sigui més segur.

Els Estats Units i els seus aliats busquen formes de contrarestar el creixent poder i influència de la Xina, en particular la seva acumulació de forces militars, la pressió sobre Taiwan i els desplegaments al disputat Mar de la Xina Meridional.

Els tres líders no van esmentar la Xina, i els alts funcionaris de l'administració Biden que van informar als periodistes abans de l'anunci van dir que l'associació no tenia com a objectiu contrarestar Pequín, informa Reuters.

No obstant això, l'ambaixada Xina als EUA va reaccionar dient que els països "no han de construir blocs excloents que apuntin o perjudiquin els interessos de tercers".

contador