ep archivo   interior del palacio de la bolsa donde el ibex 35 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha pujat un 0,83%, fins als 9.281,10 punts, i ha tancat en màxims anuals. Dins de l'índex han destacat les alces en Siemens Gamesa, Solaria i Acciona, a més de Repsol, Inditex i BBVA, mentre que IAG ha estat el valor més baixista per la incertesa provinent del Regne Unit en relació amb les restriccions per frenar la Covid.

  • 10.729,50
  • -0,33%

Des del punt de vista empresarial, aquest dilluns es parla de Philips, ha baixat després d'anunciar la retirada de respiradors defectuosos del mercat.

A Espanya, Grifols ha rebut la millora de valoració de Deutsche Bank (eleva els seus títols de 25 euros a 30 euros) després de la pujada de divendres després de les notícies sobre Vertex. Grifols avança ara moderadament.

EL BANC D'ESPANYA PUJA PREVISIONS

D'altra banda, el Banc d'Espanya ha revisat a l'alça les seves previsions econòmiques. Preveu que, en un escenari central, el nostre país creixerà un 6,2% el 2021 i un 5,8% el 2022. Per la seva banda, la taxa d'atur se situarà al 15,6% aquest any, per sota del 17 % estimat prèviament, mentre que baixaria al 14,7% el 2022 i al 13,7% el 2023.

Al pla macro, avui s'ha conegut la producció industrial de l'eurozona d'abril, que puja un 0,8%, el doble del previst.

La gran cita d'aquesta setmana per als inversors serà la reunió de tipus de la Reserva Federal (Fed), les conclusions de la qual es coneixeran dimecres, amb les places europees tancades. No s'esperen canvis en la política monetària del banc central nord-americà, que es preveu que continuï amb els seus estímuls i donant a l'augment de la inflació la importància justa.

"La Reserva Federal considera que el recent augment de les pressions inflacionistes és transitori i s'hauria de reduir a mesura que avanci l'any i desapareguin els efectes de base. Si bé és cert que hi ha moltes proves que hi donen suport, els banquers centrals semblen estar fent un munt de suposicions que podrien tornar-se en contra si resulten ser errònies", adverteix Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.

"Per ara, sembla que la Fed estarà en pilot automàtic durant l'estiu, i els mercats semblen donar-li el benefici del dubte. No esnecessitaria molt, perquè això canviï si les dades comencen a sorprendre a l'alça de forma consistent, cosa que podria fer que els rendiments (dels bons) tornessin a pujar", afegeix.

"ESCASSES" MESURES DEL G7

Aquest dilluns també estan en el focus les decisions dels líders del G7, reunits durant el cap de setmana. Aquests s'han compromès a liderar la sortida del món de la pandèmia i la crisi del coronavirus, prometent més de mil milions de dosis de vacunes contra el coronavirus als països més pobres, ajudant els països en desenvolupament a créixer mentre lluiten contra el canvi climàtic i donant suport a un impost mínim a les empreses multinacionals.

"Com s'esperava, les mesures tangibles del G7 van ser molt escasses, a part del compromís de subministrar mil milions de vacunes als països en desenvolupament, encara que la major part no arribarà fins al 2022. Al comunicat no es va assumir cap compromís important sobre el clima, la cooperació econòmica, la Covid o la Xina", afirma Stephanie Kelly, experta d'Aberdeen Standard Investments.

"L'alleujament que fos el president Biden el que estigués en les converses, en lloc del president Trump, va ser visible. Hi va haver nombroses oportunitats per fer-se fotos al voltant de les barbacoes i les reunions bilaterals, però tenir un soci constructiu als EUA no és suficient per aconseguir que canviïn les divisions entre les principals potències en qüestions clau", afegeix Kelly.

EL BITCOIN VOREJA ELS 40.000 UNA ALTRA VEGADA PER MUSK

El preu de bitcoin va pujar aquest diumenge a la nit un 10% (segueix avançant a aquestes hores, +8%; 40.720 dòlars) després que el CEO de Tesla, Elon Musk, digués a Twitter que el fabricant de vehicles elèctrics podria tornar a acceptar transaccions en bitcoin en el futur.

Musk ha afirmat aquest diumenge que Tesla tornarà a permetre les transaccions de bitcoin "quan es confirmi un ús raonable (~ 50%) d'energia neta per part dels miners amb una tendència futura positiva".

Tesla va aturar les compres de cotxes amb bitcoin a mitjans de maig, citant les preocupacions sobre l'impacte climàtic de la mineria de monedes digitals. La mineria de monedes digitals requereix enormes quantitats d'energia per alimentar potents ordinadors. Així, consumeix més energia que països sencers com Finlàndia i Bèlgica, segons l'Índex de Consum d'Electricitat de Bitcoin de Cambridge.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,212 dòlars. El petroli puja un 1%, fins als 73,50 dòlars el Brent i als 71,70 dòlars el West Texas. Es tracta dels nivells màxims des de 2019.

L'or cau un 0,5%, fins als 1.869 dòlars, a l'igual que la plata, que cotitza als 28,08 dòlars l'unça.

L'ethereum puja un 5%, fins als 2.570 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,462% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,39%.

Noticias relacionadas

contador