ep archivo   interior del palacio de la bolsa con paneles con valores del ibex 35 en madrid espana
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

I al cinquè dia l'IBEX, per fi, ha reaccionat. El selectiu ha pujat un 0,78%, fins als 9.205 punts, i s'apropa de nou al seu màxim anual de 9.254 punts, després de revalorar-se un 1,29% durant la setmana. L'índex s'ha recolzat en Inditex i en els valors del sector turístic, a l'igual que a Grifols, que s'ha disparat un 8%(ha arribat a pujar un 15%) després del fracàs del seu rival Vertex Pharmaceuticals en un dels seus medicaments.

A l'octubre va passar una cosa semblant, i la farmacèutica espanyola va pujar també amb força a causa d'un altre ensopegada de la nord-americana. A la banda negativa destaquen les caigudes en Enagás (-1,4%) -per una retallada d'RBC fins a infraponderar (preu objectiu de 16,50 euros)-, Telefónica i Colonial.

La resta de places europees han registrat guanys similars al tancament d'una setmana durant la qual les dues referències més rellevants -la reunió de tipus del Banc Central Europeu (BCE) i l'IPC de maig als EUA, que finalment va pujar fins al 5%, per sobre del que s'esperava-, no van constituir un gran catalitzador.

Això sí, aquest dijous Wall Street no es va prendre malament la dada i l'S&P 500 va tancar en màxims històrics, nivells rècord que també ronda el DAX 30 alemany.

  • 10.983,70
  • -0,40%

Durant aquesta última sessió setmanal per a les borses, els inversors han conegut la dada d'inflació de maig a Espanya, que repunta fins al 2,7%, màxims de quatre anys. Tot i que la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, s'ha situat al 0,2%. Es tracta de la bretxa més elevada entre la taxa general i aquest indicador des de 1986.

D'altra banda, cal recordar que l'agència Fitch revisa el ràting del nostre país aquesta tarda.

Fora d'Espanya, l'atenció està posada sobre la reunió dels líders del G7 al Regne Unit, país que ha publicat el seu PIB d'abril, que creix un 2,3%, al seu major ritme des de l'estiu passat.

Avui segueix cuejant la decisió d'ahir del BCE de mantenir els tipus i el programa de compra d'actius sense canvis, reforçant la seva posició 'dovish' (acomodatícia) malgrat el que està passant amb la inflació. "La Reserva Federal es reunirà la setmana que ve. Serà molt interessant veure, a la llum de les xifres de l'IPC d'ahir, si el gran salt en els preus provoca una vacil·lació entre alguns responsables de la política monetària", indiquen els experts de CMC Markets al seu informe d'aquest divendres.

"Certament, quan s'aprofundeix en les xifres, hi ha moltes proves que una bona proporció de les pujades de preus que estem veient actualment són efectes de base i reversions de les caigudes de preus que vam veure fa més de 12 mesos, però també hi ha cada vegada més proves d'altres factors més persistents que ajuden a impulsar els preus", afegeixen des de la companyia.

DEUTSCHE BANK, AL FOCUS

A la borsa d'Alemanya, destaquen avui les caigudes del 2% en Deutsche Bank després d'una informació publicada per Reuters segons la qual el Banc Central Europeu (BCE) hauria demanat al banc alemany en diverses ocasions durant els últims mesos que nomeni un successor per el president Paul Achleitner a mesura que s'acosta el final del seu mandat.

Achleitner es jubilarà a proper mes de maig després de 10 anys difícils durant els quals l'entitat ha canviat dues vegades de president, ha patit pèrdues de milers de milions d'euros i ha rebut enormes multes.

El directiu, de 64 anys, ha sobreviscut tres votacions d'accionistes sobre la seva destitució, però ha dit que se n'anirà l'any que ve.

ALTRES MERCATS

L'euro es deprecia un 0,35% i es canvia a 1,2126 dòlars. El petroli puja lleugerament, fins als 72,61 dòlars el Brent i als 70,44 dòlars el West Texas.

L'or cau un 0,5% (1.887 dòlars), i la plata puja un 1%, fins als 28,32 dòlars.

El bitcoin es revalora un 2%, fins als 37.446 dòlars, i l'ethereum està pla, als 2.474 dòlars.

Les rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,438% mentre el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa amb força fins al 0,35%.

Noticias relacionadas

contador