iag wizzair
Alberto Sánchez

Els experts semblen coincidir en la idea que al sector turístic (aerolínies, aeroports i hotels) encara li queden molts reptes per davant, així com afrontar una bona dosi d'incertesa. Tot i sí, també s'anticipa una recuperació, que prendria forma més el 2022 que aquest any, segons planteja el banc nord-americà JP Morgan arran d'una enquesta que ha realitzat entre 1.071 adults, als quals s'ha preguntat sobre la seva actitud respecte als viatges en avió i els hotels.

  • 172,80€
  • -0,92%

IAG

  • 1,97€
  • -0,71%

L'enquesta en qüestió suggereix que els propers 3 a 6 mesos seguiran suposant un repte, però que hi ha motius per al "optimisme" el 2022. En aquest sentit, JP Morgan aconsella sobreponderar l'aerolínia de baix cost hongaresa Wizz Air, Airbus, les britàniques Whitbread i Select Service Partner (SSP), la francesa Safran i les espanyoles IAG i Aena.

JP subratlla que encara hi ha reptes a curt termini als tres segments (oci, viatges per visitar a amics o parents i negocis), amb només el 20-26% dels enquestats reconeixent que té previst volar durant els propers tres mesos (juny, juliol i agost). A més, el 38% dels enquestats segueix tenint una gran preocupació per la Covid-19 pel que fa als viatges aeris, encara que aquesta xifra és inferior al 48% de febrer. Per la seva banda, el 53% dels enquestats continua referint-se a la necessitat de quarantena com la seva preocupació principal als viatges aeris (aquest percentatge és només lleugeríssimament inferior a l'55% de febrer).

ENCORATJADORES PERSPECTIVES PER A 2022

No obstant això, el to canvia en referir-se a 2022, amb unes perspectives més favorables. Als tres segments esmentats més amunt, els enquestats diuen que els seus plans de viatges per 2022 seran força similars als de 2019. A l'igual que a l'enquesta que JP Morgan va realitzar al febrer, aquesta suggereix unes perspectives més fortes per als viatges de negocis el 2022 del que esperava el mateix banc. "La nostra enquesta mostra que hi ha menys entusiasme per les reunions virtuals que al febrer, i això planteja la qüestió de si els viatges de negocis podrien superar les expectatives e 2022", apunten des del banc.

AEROLÍNIES, AEROPORTS I HOTELS ELEGITS

Per al tercer trimestre d'aquest any, JP Morgan espera que les aerolínies de baix cost transporten aproximadament el 50% dels passatgers transportats durant el mateix període de 2019. No obstant això, l'enquesta suggereix que això sembla optimista, fins i tot si s'aconsegueix un fort exercici al setembre.

"Seguim sent neutrals amb Easy Jet i Ryanair. Reiterem les nostres qualificacions de sobreponderar sobre Wizz Air (sòlida història de creixement plurianual; bona liquiditat) i IAG (forta història de reducció de costos; possible sorpresa a l'alça en els viatges de negocis de 2022). També reiterem la nostra qualificació de sobreponderar Airbus, que recentment ha elevat les seves previsions de producció d'avions per 2022-23", detallen aquests analistes.

En aeroports, els resultats de l'enquesta relacionats amb la intenció de viatjar durant els propers tres mesos contrasten amb els comentaris més optimistes que els equips directius han fet a JP Morgan. No obstant això, és cert que l'enquesta mostra un biaix a l'alça en les previsions per al 2022.

"Considerem que l'enquesta dona suport més a AENA (sobreponderar) i a l'Aeroport de Frankfurt (neutral) que a Aéroports de Paris (infraponderar) a causa de les expectatives de menor despesa en comerç minorista general i de gamma alta davant de l'alimentació i les begudes, al qual està més exposat Aena, ja que a poc a poc es va reduint la tendència a evitar els grans aeroports per por de la Covid", expliquen.

Finalment, pel que fa als hotels i concessions, els resultats de l'enquesta afavoreixen SSP (sobreponderar) i a Accor (neutral, per la seva significativa exposició a Europa).

"La debilitat de les accions d'SSP demostra la preocupació pel full de ruta cap a la recuperació, però veiem l'empresa ben posicionada per fer front als perllongats vents en contra dels viatges després de la seva emissió de drets. Reiterem el nostre consell de sobreponderar sobre Whitbread, més immune a la incertesa dels viatges, per la seva defensiva barreja de negocis i enmig del 'joc de consolidació'", conclouen.

Noticias relacionadas

contador