ep archivo - un hombre echa gasolina a su coche en una gasolinera
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,5% al maig en relació al mes anterior i va situar la seva taxa interanual al 2,7%, cinc dècimes per sobre de la d'abril (2,2%), segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirmen els avançats a finals del mes passat. Es tracta del major nivell d'IPC durant els últims quatre anys.

Amb aquest repunt, amb el qual l'IPC anual encadena la seva cinquena taxa positiva consecutiva, la inflació escala a nivells desconeguts des de fa quatre anys. De fet, no s'aconseguia una taxa d'IPC tan elevada des de febrer de 2017, quan es va situar al 3%.

A l'increment dels preus al maig ha contribuït, principalment, l'encariment de les gasolines, dels automòbils, dels olis i greixos i del gasoil per a la calefacció, així com el comportament dels paquets turístics i el peix i marisc, els preus dels quals van baixar al maig de 2020 més que el mateix mes del 2021.

En taxa mensual (maig sobre abril), l'IPC va pujar un 0,5%, set dècimes menys que a l'abril i la seva tercera taxa positiva consecutiva.

Per la seva banda, la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va situar la seva taxa interanual al maig al 0,2%, dues dècimes més que a l'abril i 2,5 punts inferior a l'índex general. Es tracta de la major bretxa entre la subjacent i la taxa general des d'agost de 1986.

Al cinquè mes de 2021, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va elevar la seva taxa interanual quatre dècimes, fins al 2,4%, mentre que va pujar un 0,5% en taxa mensual.

contador