11.063,20
  • 35,40
  • 0,32%

Europa ha acabat dilluns amb signe mixt (només el DAX ha aconseguit salvar la sessió) durant l'últim dia d'un mes de novembre que ha estat històric i durant el qual l'IBEX ha registrat una revaloració mai vista en un mes, del 25%. Remarquen els experts de Bolsamanía que l'IBEX ha fet en un mes el que sol fer en un any bo. Aquestes pujades han permès que l'índex rebaixi el buit amb la resta de places del Vell Continent. Així i tot, encara es deixa un 14% l'any.

Dins el selectiu han destacat les caigudes en els bancs (Sabadell ha tornat a estar el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 6,36%), Repsol (-5,04%) i Aena (-5,01%), mentre Siemens Gamesa (+3,71%) i Solaria (3,53) han estat els millors valors d'avui.

A Àsia, la jornada ha estat marcada pels retrocessos, durant una sessió en què s'ha publicat el PMI manufacturer oficial de la Xina de novembre, que ha quedat en 52,1, per sobre de les expectatives de 51,5. Les lectures del PMI per sobre de 50 signifiquen expansió, mentre que les que estan per sota d'aquest nivell representen contracció. El PMI no manufacturer del mateix mes ha quedat en 56,4 enfront de l'estimació de 52,1.

A Espanya s'ha conegut la inflació preliminar de novembre (l'IPC es manté al -0,8%), mentre que la cita més rellevant del calendari és aquesta reunió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i la resta de grans productors que no pertanyen al càrtel per decidir què fan amb la producció. Està previst que, malgrat les fortes pujades del petroli el novembre, l'OPEP+ retardi l'augment de la producció fins al proper trimestre.

Pel que fa la resta, aquest dilluns hi ha videoconferència de l'Eurogrup, durant la qual molt probablement es tractarà l'assumpte del bloqueig al pressupost europeu i també el Brexit. Recordeu que una de les cites clau del mes de desembre que està a punt de començar és la cimera de la Unió Europea (UE) del 10 i 11, durant la qual es busca arribar a un acord amb el Regne Unit. Cada vegada hi ha més por que no s'arribi finalment a aquest pacte.

Avui es coneixerà també l'IPC de novembre a Alemanya. Els preus es desacceleren per quart mes consecutiu, en situar-se al -0,3% en termes internauales i al -0,8% en comparació amb el mes anterior. Durant una jornada ha parlat la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, que ha assegurat que "els tipus d'interès es mantindran baixos durant molt temps". Aquesta setmana es publicarà la taxa d'atur de la zona euro, dimecres, i l'informe d'ocupació dels EUA de novembre, divendres.

Cal destacar també que avui és el Cyber ​​Monday, dia en el que s'aprofita per fer compres en línia a millors preus. Pel que fa al Black Friday, s'estima que les vendes en línia han augmentat un 22% respecte a l'any passat, fins als 9.000 milions de dòlars i així es va registrar el segon dia de més despesa en línia de la història als EUA, només per darrere del Cyber Monday de 2019, segons Adobe Analytics.

Finalment, i des d'un punt de vista tècnic, els experts de Bolsamanía destaquen que l'IBEX manté la força compradora i segueix amb la resistència dels 8.375 punts en el focus. Els analistes consultats per Bolsamanía creuen que l'índex espanyol ha esgotat forces per regalar-los un ral·li de Nadal en tota regla, tot i que no descarten que això passi si finalment apareixen més notícies positives (especialment relacionades amb la vacuna) durant aquest proper mes.

Noticias relacionadas

contador