ep valores de la bolsa de madrid espana a 6 de noviembre de 2020
Eduardo Parra - Europa Press
10.526,90
  • -160,30
  • -1,50%

Paradoxes de la vida. En un any per oblidar, l'IBEX ha viscut un mes que es recordarà per ser el millor de la seva història. A falta d'un parell de jornades per donar per conclòs novembre, l'índex espanyol es revalora un 26%. "Ha fet en un mes el que no fa ni en un any bo", remarca César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

La gran pregunta ara és si, després d'aquesta fita no vista abans, a l'IBEX li queda bufera per coronar l'odissea amb un ral·li nadalenc. Els analistes consultats per Bolsamanía creuen, majoritàriament, que el normal és que corregeixi... però també avisen que podrien aparèixer bones notícies noves que impulsarien no només l'IBEX el desembre, sinó totes les places.

"La gasolina ja s'ha cremat", explica un dels experts en declaracions a aquesta web, i subratlla que el sentiment 'bullish' és molt alt, "tant com per decidir no entrar-hi ara". "Seria com entrar a una discoteca a les set del matí", comenta.

Pablo García, director d'anàlisi de Divacons AlphaValue, també creu que "pràcticament ni hi ha més cera que la que crema". No descarta que l'IBEX segueixi tancant el desembre el buit que té amb la resta de places europees, però creu que no continuarà pujant a aquesta velocitat. "Ens donem per satisfets amb les pujades i pensem que desembre serà un mes de consolidació. Això sí, no hi haurà una caiguda tan brutal fins als nivells d'abans del 9 de novembre", explica.

Els avenços històrics de novembre han de contextualitzar. Malgrat ells, aquest un any molt complicat marcat per la COVID-19, l'IBEX encara perd un 15% el 2020 i segueix a la cua de les places del Vell Continent en l'acumulat d'aquests onze mesos. Durant aquest període, el CAC no arriba a caigudes del 7%, mentre que el DAX cotitza amb lleus alces.

El ral·li de novembre, això sí, ha estat superior a la borsa espanyola que a la resta de places. L'índex alemany ha pujat un 14% aquest mes, mentre que el CAC ha avançat un 24%. La revaloració de l'EuroStoxx 50 ha estat del 18%, i les places nord-americanes han sumat un 13% amunt de mitjana.

MÉS BONES NOTÍCIES SOBRE LA VACUNA

Tot i que els experts entenen que l'IBEX ho ha fet exageradament bé i que és molt difícil seguir aquest ritme, també són conscients que el desembre podrien sorgir més bones notícies sobre la vacuna que alcin el conjunt de les borses.

"Pot ser que les borses entrin a curt termini en fase de consolidació. No obstant això, quan s'aprovi la vacuna i es comenci a immunitzar la població, cosa que sembla que els Estats Units i el Regne Unit pot començar a fer-ho el desembre, crec que les borses tornaran a pujar, l'IBEX també. A més, els sectors cíclics, com ara la banca, crec que acabaran l'any bé, cosa que beneficia l'IBEX", precisa Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities.

Una cosa semblant opina Gisela Turazzini, sòcia fundadora de Blackbird Bank. En la seva opinió, el més lògic és veure una consolidació durant les properes setmanes. No obstant això, a mesura que s'avanci en la fita de la vacunació, l'IBEX hauria de recollir "molt positivament les notícies, ja que ha estat el més penalitzat de tots els índexs cotitzats europeus".

"Creiem que l'IBEX hauria d'anar recuperant durant els pròxims mesos cotes més importants i més properes als màxims anuals de 2020, abans de la pandèmia, tal com ha succeït a la resta de borses mundials, recolzat per les vacunes i, sobretot, pels estímuls fiscals i monetaris d'Europa", conclou Turazzini.

Noticias relacionadas

contador