ep el ibex 35 en la bolsa de madrid espana a 16 de noviembre de 2020 el ibex 35 subia un 2 en torno
Eduardo Parra - Europa Press

Jornada molt moguda a la borsa espanyola la d'aquest dimarts. L'IBEX 35 ha avançat un 0,86% i s'ha quedat per sota dels 8.000 punts tot la pujada de Naturgy (+15,48%), que ha rebut una OPA pel 22,69% del capital, a 23 euros per acció, per part del fons australià IFM. Igualment ha estat notícia PharmaMar (+21,14%), que ha començat a cotitzar amb mitja hora de retard i també ha volat en borsa després que la revista Science hagi publicat un article favorable sobre l'ús d'Aplidin contra la Covid-19.

  • 10.983,70
  • -0,40%

En general, el conjunt de borses europees han tancat amb alces amb la qual cosa han tallat una ratxa de tres sessions en negatiu enmig dels dubtes sobre les vacunes i l'augment de la pandèmia al món. A l'altre costat de l'Atlàntic, també hi ha incertesa sobre la mida del proper paquet d'estímuls, que podria ser inferior a les xifres inicials d'1,9 bilions de dòlars que s'estan estudiant.

Pel que fa a les referències macro de la jornada, Espanya ha estat l''aneguet lleig' per al Fons Monetari Internacional (FMI). L'organisme ha revisat a la baixa la seva previsió de PIB per al nostre país, que 'només' rebotarà un 5,9% aquest any, 1,3 punts menys del previst a l'octubre.

Per al conjunt de l'economia, l'organisme ha revisat a l'alça la projecció de creixement fins al 5,5% el 2021.

Per la seva banda la taxa d'atur al Regne Unit de novembre ha pujat fins al 5% des del 4,9%, però s'ha situat per sota del 5,1% previst. Al Fòrum de Davos destaquen les intervencions d'Ana Botín, presidenta de Santander, i de la directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva. La cancellera alemanya Angela Merkel, el primer ministre francès, Emmanuel Macron i Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, també participen en la trobada. Aquest dilluns, Christine Lagarde, presidenta de el BCE, ha reiterat a Davos el seu missatge de la necessitat d'apostar per una política fiscal "molt activa" per superar la crisi. Així mateix, l'FMI actualitzarà les seves perspectives econòmiques mundials.

Després que el primer ministre italià, Guiseppe Conte, anunciés la seva dimissió ahir a la nit, els mercats tornen a centrar-se en la política italiana.

"La dimissió de Conte s'ha de veure com un intent de tornar a encapçalar un nou govern (...). S'espera que el president Mattarella li doni la primera oportunitat de formar-se", expliquen els experts de Danske Bank.

En l'àmbit empresarial, cal recordar que avui es publiquen els comptes de Microsoft, mentre que demà es coneixeran les d'Apple. A Europa, ha publicat les seves xifres UBS.

En altres mercats, el petroli Brent puja un 0,5%, fins als 56,16 dòlars, mentre l'euro s'aprecia un 0,2% i es canvia a 1,2162 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 0,07%.

Noticias relacionadas

contador