ep varios paneles del ibex en el palacio de la bolsa a 12 de enero de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

Si alguna cosa ha caracteritzat l'evolució de l'IBEX i de la resta de borses europees aquesta setmana ha estat la tranquil·litat. Després de caure mig punt percentual dilluns, l'índex espanyol ha pujat de manera moderada durant la resta de sessions després de viure uns dies sense ensurts malgrat que les incerteses continuen dominant el mercat.

  • 11.075,30
  • -0,32%

Aquest divendres han tornat els números vermells de forma moderada, i la calma persisteix. L'IBEX ha baixat un 0,12%, fins als 8.806,60 punts, mentre que la resta d'índexs europeus han registrat caigudes més pronunciades. Dins del selectiu espanyol, Grifols, Merlin Properties i Naturgy han estat els valors més alcistes, mentre que Fluidra, Siemens Gamesa i Solaria han estat els més baixistes. Al còmput setmanal, el selectiu s'ha revalorat un 0,6%.

Tot això després de les fortes retallades d'ahir a Wall Street, quan el Nasdaq es va deixar un 2,5% i va marcar mínims des de l'octubre de l'any passat, esborrant els guanys dels tres últims dies. El mercat nord-americà continua venent aquest divendres, després d'uns resultats de la banca que no han estat ben rebuts i una feble dada de vendes al detall.

Els mercats asiàtics també han cedit, ja que les xifres comercials de la Xina del desembre mostren que l'economia xinesa segueix sentint els efectes dels problemes causats per la insistència del Govern en una política de 'zero Covid', encara que l'activitat econòmica s'ha recuperat una mica després dels problemes causats per les aturades i els talls d'electricitat de setembre.

Les exportacions es van situar en el 20,9%, lleugerament per sobre de les expectatives, recolzades en gran mesura per l'enorme demanda de proves Covid que s'està produint a tot el món a causa de l'explosió de casos provocada per la variant òmicron.

Les importacions es van situar en el 19,5%, percentatge que suposa un fort descens respecte a la gran pujada del 31,7% registrada al novembre, impulsada per la demanda més gran d'importacions de carbó i coure, ja que les indústries es van posar al dia després de les aturades anteriors. La feblesa de les importacions sembla apuntar a la contínua fragilitat de la demanda interna en una economia xinesa que està “clarament en dificultats”, assenyalen els experts.

Avui l'atenció s'ha centrat en les vendes al detall dels EUA del desembre, on s'ha reflectit l'impacte del brot d'òmicron a la demanda dels consumidors abans de Nadal. Les vendes al detall del Grup de Control, que incideixen directament en el càlcul del PIB, han baixat un 3,1%, molt per sota de la pujada del 0,1%.

A Espanya, s'ha publicat la inflació a finals de desembre (els preus van pujar un 6,5% l'any passat) i al Regne Unit, el PIB del novembre (va créixer un 0,9%). A més, ha començat la temporada de resultats als Estats Units amb les xifres de Wells Fargo, JP Morgan i Citigroup.

QUÈ PREOUPA

Els inversors continuen preocupats per la inflació, per les mesures que puguin prendre els bancs centrals (sobretot la Reserva Federal) per contenir-la i per l'evolució de la Covid al món.

Sembla que la compareixença de Jerome Powell de dimarts davant del Senat va contribuir a calmar els ànims i ara els inversors segueixen esperant -"mantenint la sang freda", com diu algun expert- a veure què fa finalment el banc central nord-americà.

La setmana ha estat marcada per un altre aspecte i és la possible dimissió de Boris Johnson enmig d'escàndols successius. El 'premier' s'ha enfrontat aquests dies al Parlament britànic per una festa que va organitzar a la residència oficial durant el primer confinament del maig del 2020. Johnson s'ha autoconfinat per un contacte estret amb un positiu de Covid mentre el clam perquè marxi augmenta.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,1415 dòlars (-0,33%). El petroli puja més d'un 1%, amb el Brent als 85,45 dòlars i el WTI als 83,22 dòlars.

L'or i la plata cauen, fins als 1.818 dòlars i als 22,90 dòlars, respectivament.

El bitcoin puja un 1,2%, fins als 43.114 dòlars, igual que l'ethereum (3.288 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,757% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys es manté al 0,636%.

Noticias relacionadas

contador