inflacioncbrecord12

L'índex de preus de consum (IPC) va tancar el desembre del 2021 al 6,5%, un punt per sobre de la registrada al mes anterior i la més alta des del maig del 1992, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional de Estadística (INE). La inflació va acabar així l'any dues dècimes per sota de la dada avançada a finals del mes passat.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta quatre dècimes, fins al 2,1%. És la més alta des del març del 2013 i se situa gairebé quatre punts i mig per sota de la de l'IPC general.

Els grups amb més influència en l'increment de la taxa anual han estat l'habitatge, els aliments i les begudes no alcohòliques i la restauració. Els preus de l'habitatge han pujat interanualment un 23,3%, sis punts i mig per sobre de la pujada registrada al novembre, per l'increment dels preus de l'electricitat, més gran aquest mes que el 2020. Cal ressenyar també, encara que en sentit contrari, la baixada dels preus del gasoil per a calefacció, que van pujar el 2020.

Pel que fa als aliments i begudes no alcohòliques, pugen un 5%, gairebé dos punts més que al mes anterior, a causa de pujades de preus a la majoria dels seus components. Entre elles, destaquen les dels llegums i hortalisses, que van baixar el desembre del 2020, i les del pa i cereals i la carn, més grans aquest mes que el 2020. Hotels, cafès i restaurants incrementen el preu sis dècimes, fins al 3,1%, a conseqüència dels augments dels preus dels serveis d'allotjament, que van baixar el 2020, i de la restauració, més gran aquest mes que al desembre del 2020.

Per part seva, entre els grups amb influència negativa destaca el transport, amb una variació del 10,9%, més de dos punts i mig menor que la del mes anterior, causada per la disminució dels preus dels carburants i lubricants per al transport personal, enfront de la pujada registrada el 2020.

Per CCAA, la inflació anual augmenta al desembre respecte al novembre augmenta en totes elles. Els increments més grans es produeixen a Andalusia i el País Basc, amb una pujada d'1,3 punts en totes dues. Per la seva banda, Illes Balears, Catalunya i Galícia registren els menors augments, amb un increment de vuit dècimes a totes.

Pel que fa a la variació mensual, l'IPC se situa a l'1,2%. L'habitatge és un dels grups amb més repercussió mensual positiva en la variació mensual. El preu va créixer un 6,5%, repercuteix en 0,976, i és a causa de la pujada dels preus de l'electricitat. Destaca també en aquest grup, encara que en sentit contrari, la baixada del preu del gasoil per a calefacció.

Els aliments i les begudes no alcohòliques presenten una taxa de l'1,3% i una repercussió de 0,296. Destaca en aquesta evolució l'increment dels preus del peix i marisc, el pa i els cereals, els llegums i les hortalisses i la carn. Cal ressenyar també, encara que de manera negativa, el descens dels preus de les fruites. En el lleure i la cultura, la variació és de l'1,2%, causada per la pujada dels preus dels paquets turístics. La repercussió d'aquest grup a l'índex general és 0,075. Hotels, cafès i restaurants, la taxa del 0,5% dels quals repercuteix 0,054, conseqüència de l'increment dels preus de la restauració i els serveis d'allotjament.

Per la seva banda, entre els grups amb repercussió mensual negativa destaca el vestit i el calçat, amb una variació del -2,1%, a causa de les primeres baixades de preus de la campanya de rebaixes d'hivern. Aquest grup repercuteix -0,130 a l'IPC general. Mentrestant, el transport registra una baixada del 0,9%, que repercuteix en -0,121, causada fonamentalment per la caiguda dels preus dels carburants i lubricants per al transport personal.

D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) se situa al 6,6% en taxa interanual, més d'un punt per sobre de la registrada al mes anterior. La variació mensual de l'IPCH és de l'1,1%. A més, al desembre, la taxa de variació anual de l'IPC a impostos constants (IPC-IC) se situa al 7,3%, vuit dècimes per sobre de la registrada per l'IPC general. La taxa de variació mensual de l'IPC-IC és d'1,3%. Per part seva, l'IPCH a impostos constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual del 7,3%, set dècimes més que la de l'IPCH. La taxa de variació mensual de l'IIPCH-IC és d'1,3%.

contador