ep valores del ibex en el palacio de la bolsa de madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX ha baixat un 1,06%, fins als 8.036,40 punts, i cau un 2,3% a la setmana. El selectiu perd així tot el que havia guanyat durant la primera setmana de l'any, quan va pujar un 4%. Les paraules de Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu (BCE), amb què rebaixava l'optimisme i advertia dels "greus riscos" per a la recuperació econòmica que implica la pandèmia, no han agradat als inversors.

  • 10.995,20
  • 0,96%

A més, la Unió Europea vol limitar encara més els viatges considerats com a "no essencials" dins del seu territori, encara que els 27 s'han compromès a no tancar les fronteres interiors per no fer mal al mercat comú i protegir l'economia.

Tots aquests factors, provocats per la virulència de la tercera onada de la pandèmia, han afectat el sentiment de mercat. Per exemple, BBVA ha retallat la seva previsió de creixement per a Espanya el 2021 fins al 5,5% des del 6% per l'impacte més gran del que s'esperava de la pandèmia.

Dins el selectiu, han destacat les fortes caigudes en els valors turístics i els bancs (el sector ha baixat un 2,5% a Europa), mentre que només han pujat dos títols, amb Cellnex al capdavant.

Al Continu, han caigut amb força Solarpack, Grenergy i NH, mentre que Prisa s'ha disparat després de l'entrada del grup francès Vivendi en el seu capital, cosa que al seu torn ha provocat caigudes en Vocento.

A l'àmbit empresarial, als Estats Units Intel cau amb força, però després d'acabar ahir amb alces del 6,5%, ja que els resultats es van filtrar abans de la tanca. IBM, per la seva banda, s'enfonsa perquè els seus ingressos trimestrals han incomplert les estimacions de consens.

Els inversors miren ja cap a la setmana que ve, quan arribarà una allau de comptes d'Espanya, amb les xifres de Bankia, BBVA, CaixaBank i Siemens Gamesa, entre d'altres.

Aquest divendres el focus del mercat està també en els PMI preliminars, amb caigudes en el manufacturer i el serveis de la Zona Euro davant l'augment de les restriccions per la Covid. No obstant això, han quedat per sobre del previst. A Alemanya crida l'atenció la caiguda tant en el PMI serveis com en el manufacturer. En aquest últim cas, ha quedat, a més, per sota del que s'esperava.

Pel que fa a l'aspecte tècnic de l'IBEX, el selectiu va perdre ahir el suport dels 8.200 punts i ara sembla "molt probable" que vegem un atac al nivell dels 8.000 punts, assenyalaven els experts tècnics de Bolsamanía.

En aquests nivells seria important que tornéssim a veure la tornada de les compres. "Si no pot subjectar-se en aquests preus, és molt probable que puguem acabar veient una extensió de les caigudes fins als mínims del passat 21 de desembre que va dibuixar als 7.663 punts", avisen els analistes.

En altres mercats, el petroli Brent cau un 1%, fins als 55,54 dòlars, mentre l'euro s'aprecia un 0,1% i es canvia a 1,2173 dòlars. A més, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys cau fins al 0,12% després del repunt de la passada jornada.

Noticias relacionadas

contador