ep vista de varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 21 de octubre de 2022 en madrid
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX 35 (-0,15%; 8.370 punts) i la resta de borses europees tanquen amb lleugers retrocessos al començament d'una setmana plena de dies festius a Espanya, encara que la borsa espanyola obre amb normalitat, igual que la resta de mercats.

  • 11.154,60
  • 1,56%

El selectiu espanyol va tancar la setmana passada amb un saldo acumulat lleugerament negatiu del 0,4% després de sis setmanes consecutives de guanys, que n'han limitat la caiguda anual fins al 3,8%.

Entre els valors més alcistes, Grifols ha liderat els avenços després de rebre dues recomanacions positives de Morgan Stanley. En negatiu, els inversors han recollit beneficis en Indra i Telefónica.

Divendres passat, les dades d'ocupació als EUA van mostrar una gran solidesa del mercat laboral nord-americà, cosa que complica la política monetària de la Reserva Federal (Fed) per controlar la inflació.

Tot i que el mercat segueix descomptant que tant la Fed com el BCE suavitzaran fins a 50 punts bàsics les pujades de tipus que aplicaran a les seves reunions de desembre, que tindran lloc el 14 de desembre en el cas de l'organisme nord-americà i l'endemà en el cas de l'entitat europea.

I els inversors ja es preparen per descomptar nombroses referències aquest dilluns, com el PMI serveis del novembre a Espanya (millor del que s'esperava), altres països europeus (pitjor del que s'esperava a la zona euro) i els EUA; a més de les vendes al detall de la zona euro.

A més, l'índex Hang Seng de Hong Kong i el Shanghai Composite xinès han pujat amb força, després que més ciutats xineses hagin suavitzat les restriccions contra la Covidi-19, malgrat l'expansió del virus, a causa de la desacceleració econòmica.

En aquest sentit, el PMI serveis de Caixin de la Xina del novembre ha baixat fins a 46,7 des de 48,4 i s'ha situat per sota del 48,8 esperat. Dades per sota de 50 punts indiquen contracció de l'activitat.

D'altra banda, l'OPEP+ ha decidit mantenir la seva producció de petroli després de la reunió del cap de setmana, en un escenari marcat per la imprevisibilitat de l'oferta i la demanda als propers mesos, i els girs salvatges en els preus dels darrers dies. El petroli registra guanys del 2%, amb el West Texas als 81,83 dòlars; i el Brent, de referència a Europa, als 87,45 dòlars.

A més, l'euro es deprecia un 0,27% (1,0509 dòlars) i l'or baixa un 1,11% (1.789 dòlars). Per part seva, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 3,58% i el bitcoin cedeix un 0,15% (17.069 dòlars).

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

Per anàlisi tècnica, l'IBEX 35 continua donant mostres de fortalesa. "El selectiu espanyol va acabar donant forma divendres a una bona figura després de cobrir el buit alcista de dijous. La figura al tancament no és dolenta i de moment res no ens fa pensar en una parada al camí", explica César Nuez, analista de Borsamania.

"El primer nivell de suport es troba als 8.282 punts. Si perd aquests preus, és molt probable que puguem veure una extensió de la correcció a la recerca de la mitjana de 200 sessions, mitjana que coincideix amb el suport dels 8.200 punts. No veurem un senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota d'aquest nivell de preus. Per sobre, la resistència clau continua sent als 8.540 punts", afegeix aquest expert.

Noticias relacionadas

contador