ep bar bares sangria gente personas persona turismomadrid turistas 20190402115202
EUROPA PRESS - Archivo

El sector serveis espanyol va registrar al novembre un "benvingut" i "sorprenent" tornada al creixement. L'activitat comercial i les noves comandes van augmentar, va haver-hi creixement de l'ocupació i la confiança en el futur va millorar, segons assenyala l'índex PMI. Tot i això, "queda per veure si aquestes tendències a l'alça es poden mantenir", ja que les pressions dels preus van continuar augmentant.

L'índex va assenyalar la lectura més alta des del mes de juliol passat, i va interrompre una seqüència de dos mesos de contracció, en augmentar fins a 51,2 al novembre, enfront del 49,7 d'octubre. Així, l'índex PMI d'activitat comercial ajustat estacionalment va retornar a un nivell per sobre de la marca d'absència de canvis de 50.

"A causa del context dels desafiaments del cost de vida, l'alta inflació, l'augment dels tipus d'interès i la vasta incertesa econòmica, va ser una mica sorprenent veure el retorn al creixement de l'activitat comercial al novembre i la benvinguda millora de les vendes per primera vegada en quatre mesos. Queda per veure si aquestes tendències a l'alça es poden mantenir, ja que els costos operatius segueixen augmentant considerablement i continuen exercint pressió als pressupostos tant de les empreses com dels seus clients", comenten a S&P Global Market Intelligence.

En conseqüència, destaquen que "les perspectives continuen sent inusualment incertes, fet subratllat pels enquestats que van assenyalar una incertesa considerable pel que fa al nivell de l'activitat en el termini de dotze mesos".

Segons l'índex, aquest creixement modest de l'activitat va estar vinculat a un augment de mida similar de les noves comandes. Les empreses van assenyalar una millora en la demanda del mercat, que en alguns casos es va percebre com una grata sorpresa en el context actual de la incertesa macroeconòmica i elevada inflació (que van provocar una restricció del creixement en general tant de l'activitat com de les noves comandes). Les noves comandes van augmentar tot i observar-se un declivi de les noves comandes procedents de clients de l'estranger, que van caure per cinquè mes consecutiu, encara que al ritme més lent en aquesta seqüència de contracció.

L'augment de les noves comandes i de l'activitat van motivar algunes empreses a contractar més personal i, en general, es va registrar un modest creixement de l'ocupació per segon mes consecutiu al novembre, fet que va proporcionar el benefici addicional d'augmentar la capacitat i va comportar que les empreses poguessin posar còmodament al dia les càrregues de treball existents. Les comandes pendents de realització van disminuir per quart mes consecutiu i ho van fer a un ritme sòlid i accelerat.

L'increment de la força laboral va ser un dels factors que va impulsar les despeses operatives al novembre i les empreses van indicar que la pujada dels sous de les plantilles es va sumar a la càrrega dels costos generals. També es va informar novament que els preus d'altres insums clau, com el combustible, l'electricitat i el gas, van contribuir a l'augment dels costos.

En general, la inflació dels preus dels insums es va mantenir elevada i gairebé no va canviar respecte a la màxima de quatre mesos registrada a l'octubre. Les empreses van intentar repercutir l'increment dels costos als clients mitjançant un augment de les tarifes sempre que els va ser possible. Les últimes dades indiquen que els preus cobrats van augmentar a la taxa més forta des del mes de juny passat, i ho van fer per vint-i-un mes consecutiu.

La inflació persistent continua enterbolint les perspectives i moltes empreses continuen sense estar segures de com evolucionarà l'activitat i la demanda del mercat durant els propers dotze mesos. D'una banda, les empreses preveuen la possibilitat d'un enfortiment de les vendes si baixa la inflació i es dissipa la incertesa que ha caracteritzat la presa de decisions dels clients als darrers mesos. Tot i això, a moltes empreses els preocupa que aquests factors segueixin obstaculitzant el creixement i afectant l'activitat. En general, la confiança entre les empreses del sector serveis es va mantenir històricament feble, tot i haver millorat des d'octubre, fins a assolir la màxima de cinc mesos.

LLEUGERA CONTRACCIÓ DEL SECTOR PRIVAT

Per part seva, l'activitat econòmica del sector privat a Espanya va disminuir al novembre per tercer mes consecutiu, però només lleument, ja que la forta caiguda de la producció manufacturera va ser gairebé contrarestada pel retorn al creixement de l'activitat del sector serveis, que és el sector predominant. Després de tenir en compte els factors estacionals, l'Índex Compost d'Activitat Total va augmentar de 48 registrant a l'octubre a 49,6, indicant-ne la millor lectura des d'agost.

Tal com ha passat amb l'activitat, es van observar tendències similars amb les noves comandes, ja que un augment marginal de les noves comandes rebudes pel sector serveis va contrastar notablement amb una altra forta caiguda de les noves comandes rebudes pel sector manufacturer. L'ocupació del sector privat en conjunt es va mantenir pràcticament sense canvis, mentre que les empreses de les economies del sector manufacturer i del sector serveis van poder posar còmodament al dia les càrregues de treball existents a les seves unitats.

Pel que fa als preus, la inflació dels preus pagats va disminuir notablement al sector manufacturer, però es va mantenir elevada al sector serveis. Els dos sectors van experimentar taxes d'inflació fortes dels preus cobrats. Mentrestant, la confiança sobre el futur es va mantenir històricament moderada, tot i que va millorar al novembre fins a assolir la seva màxima de cinc mesos.

Noticias relacionadas

contador