opep 20170912161032

L'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats (OPEP+) han decidit mantenir la producció actual de petroli després de la reunió del cap de setmana i després de les retallades de producció pactats a l'octubre, en un escenari marcat per la imprevisibilitat de l'oferta i la demanda als propers mesos, i els girs salvatges en els preus dels darrers dies.

  • 87,00$
  • -0,33%

El petroli registra guanys moderats, amb el West Texas als 80,43 dòlars; i el Brent, de referència a Europa, als 85,99 dòlars, després també que la Unió Europea imposés divendres un límit de 60 dòlars (57 euros) al cru rus, que entrarà en vigor aquest dilluns.

"Adherint-se a l'enfocament de ser proactius i preventius, els països participants van reiterar la disposició a reunir-se en qualsevol moment i prendre mesures addicionals immediates per abordar els desenvolupaments del mercat i donar suport a l'equilibri del mercat petrolier i la seva estabilitat, si és necessari", segons va assenyalar organització en un comunicat després de la reunió virtual.

El preu del petroli descompta també les menors restriccions a la mobilitat que estan aplicant les principals ciutats xineses, cosa que fa preveure una demanda més gran per part de la Xina durant l'any que ve.

El Comitè de Supervisió Ministerial Conjunt del grup, encapçalat per l'Aràbia Saudita i Rússia, es reunirà novament al febrer per valorar la situació del mercat petrolier. Tot i això, han deixat oberta la possibilitat de reunir-se en qualsevol moment per prendre mesures addicionals en cas de ser necessari.

L'OPEP+ també va esmentar que Rússia ha estat capaç de vendre pràcticament tota la producció que anava a Europa a països com la Xina i Turquia.

"Alguns experts de la indústria han estat esperant que les nacions productores de petroli realment redueixin el subministrament de petroli, encara més, especialment ara que la Unió Europea anuncia la seva prohibició del petroli rus", assenyala Naeem Aslam, analista de mercat d'Avatrade.

En termes dels efectes sobre el preu del petroli, Aslam afirma que el cru continua cotitzant per sota del nivell crític de preus de 90 dòlars. "Sembla que la nova resistència per al preu és a prop de la marca del preu dels 85 dòlars. El que creiem és que si el preu continua fallant per sobre d'aquest nivell de resistència, és més probable que el camí de la menor resistència estigui esbiaixat a la baixa. Actualment, el preu del petroli cru es cotitza per sota de les SMA de 50 i 100 dies en el marc de temps diari, cosa que significa que no són els alcistes els que en controlen el preu, sinó els baixistes".

Des de Danske Bank creuen que els mercats mundials del petroli viuran una setmana marcada per la volatilitat a mesures que avalua l'impacte del límit de preu imposat per la UE. "Però el mercat del petroli probablement tornarà ràpidament a centrar-se al costat de la demanda, centrant-se en una possible reobertura de la Xina i les importants reunions de política de la setmana que ve seran els principals impulsors", analitzen.

Victoria Scholar, cap d'inversions d'Interactive Investor, també comparteix la perspectiva de la volatilitat. "Hi ha moltes parts mòbils al mercat del petroli en aquest moment amb incertesa al voltant de les perspectives de la demanda xinesa, així com la demanda mundial amb l'abast de la desacceleració econòmica encara per veure's", Així mateix, creu que "el càrtel està en espera de veure si el nou topall rus afecta de totes maneres els preus del mercat".

Noticias relacionadas

contador