ep archivo   el presidente de estados unidos joe biden
ADAM SCHULTZ, CASA BLANCA - Archivo

El sector serveis dels Estats Units va mostrar al novembre una "sòlida disminució en la producció", com assenyala el descens de l'índex PMI que elabora S&P Global Market, en què s'aprecia una baixada fins als 46,2 punts, enfront dels 47,8 d'octubre. Aquesta dada es troba en línia amb el que esperava el mercat, que anticipava una caiguda fins als 46,1.

L'entitat encarregada de difondre les dades destaca que "les xifres del novembre assenyalen una contracció més ràpida a l'activitat dels negocis de tot el sector de serveis", amb una "sòlida i general" caiguda en la producció, que va ser la segona més pronunciada des de maig de 2020.

Destaca la marcada caiguda a les noves comandes, ja que la demanda dels clients nacionals i estrangers es va mantenir feble durant l'últim mes. Les companyies van fer esforços per atraure la despesa del comprador, com mostra el lleuger augment dels preus, que van experimentar la pujada menys pronunciada des de l'octubre del 2020.

Tot i això, el client se segueix enfrontant amb elements que limiten la despesa, entre els quals destaquen la pujada de tipus d'interès i els alts nivells d'inflació, un binomi que continua llastrant l'activitat de les companyies nord-americanes.

La caiguda en la demanda de clients estrangers va ser la més pronunciada dels darrers dos anys i mig, ja que les condicions econòmiques als mercats d'exportació clau continuen sent delicades.

Els repunts més suaus en els preus de venda van seguir la disminució de les pressions de costos, ja que els preus dels insums van augmentar al ritme més lent dels darrers gairebé dos anys.

La demanda moderada dels clients va conduir a una forta disminució de les comandes pendents de realització, que s'uneix a la preocupació per l'entrada de noves comandes en el futur, com mostra una confiança empresarial a nivells inferiors a la mitjana.

Pel que fa als preus, les pressions en els costos van tornar a suavitzar-se, amb una taxa d'inflació dels preus dels insums que va disminuir al nivell més lent des de finals de 2020. Algunes empreses fins i tot van observar una reducció en el preu de certs insums.

La contractació es va mantenir continguda, i en els casos en què es va produir creació de llocs de treball, les empreses els van atribuir en gran mesura a la cobertura de vacants de llarga durada. El repunt de la dotació de personal va ser només marginal i es va convertir en el segon més lent des del setembre del 2020.

Per a Chris Williamson, economista en cap d'S&P Global Market Intelligence, "les dades proporcionen un senyal oportú que la salut de l'economia nord-americana s'està deteriorant a un ritme marcat, amb el malestar estenent-se a través de l'economia tant pel sector manufacturer com pel sector de serveis".

"Les dades de l'enquesta són àmpliament consistents amb un escenari de l'economia nord-americana contraient-se al quart trimestre una taxa anualitzada d'aproximadament un 1%", ha afegit.

Tot i això, també observa "alguns petits focus de resiliència, en particular en els sectors de tecnologia i salut, encara que altres sectors informen d'una caiguda de la producció enmig de l'augment del cost de vida, taxes d'interès més altes, demanda global més feble i reducció de la confiança".

Aquest dilluns també s'ha conegut l'indicador sobre el sector serveis que elabora l'ISM (Institute for Supply Management), i que mostra una alça fins als 56,5 punts al novembre, superant els 54,4 punts registrats a l'octubre i els 53,1 que esperava el consens.

Els analistes d'Oxford Economics veuen aquest augment "sorprenent", i consideren que indica "un creixement persistent a mesura que ens acostem a finals del 2022", encara que la xifra de noves comandes indiquen que "el futur de l'activitat no serà tan robust".

"L'activitat continua sent força resistent per ara, però creiem que només és qüestió de temps abans que les pujades de tipus d'interès de la Fed i les condicions financeres més estrictes portin l'economia a una recessió. Lectures de l'ISM com aquesta, i el sòlid informe d'ocupació del novembre, solidificaran la determinació de la Fed d'impulsar les taxes d'interès a l'alça”, han afegit.

Noticias relacionadas

contador