ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 23 de mayo de 2023 en madrid espana el ibex 35 ha 20230601092103
Eduardo Parra - Europa Press

Després que ahir l'IBEX 35 i Europa tanquessin amb alces destacades després de l'aprovació dimecres, per part del Congrés dels EUA, del projecte de llei per elevar el sostre de deute, les pujades continuen aquest divendres. L'IBEX ha avançat un 1,63%, fins als 9.317 punts, en línia amb la resta de borses europees, i acomiada la setmana amb un repunt de l'1,37%. I és que, només un dia més tard, aquest dijous a la nit, el Senat també ha aprovat la llei per suspendre el sostre de deute, de manera que els EUA ja tenen un nou sostre i s'elimina un gran factor d'incertesa als mercats.

  • 10.729,50
  • -0,33%

La mesura passa ara a les mans del president Joe Biden, que va forjar l'acord amb el president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, i té previst signar-ho uns dies abans que es produeixi l'imminent impagament del deute nord-americà.

La votació, amb 63 vots a favor i 36 en contra, va comptar amb el suport dels moderats dels dos partits, molts dels quals van expressar els seus dubtes sobre algunes parts de l'acord, però van dir que estan convençuts que no val la pena arriscar-se a patir els estralls que desencadenaria un impagament. "Si fem això, no hi haurà impagament", va dir el líder de la majoria al Senat, Chuck Schumer, just abans de la votació. “Això és molt, molt important”.

Dins de l'IBEX han destacat les pujades en Grifols, Merlin, Colonial, ArcelorMittal, Acerinox i els bancs. Pràcticament tots els títols del selectiu han acomiadat la setmana en verd, mentre que Telefónica i ACS han estat els pitjors al costat de les retallades.

A nivell empresarial, es parla de l'acord d'Indra per comprar Park Air (empresa especialista en comunicacions aeroespacials); que Fitch ha confirmat el rating 'A-' d'Aena i ha millorat el de Repsol fins a 'BBB+' (després del seu fort despalanquejament); o de l'acord de FCC (+3,11%), que ven a CPP Investments un 24,99% del capital de la filial FCC Medi Ambient per 965 milions d'euros.

L'ATENCIÓ, SOBRE ELS BANCS CENTRALS

La setmana finalitza, per tant, amb el tema del sostre de deute 'tancat', i ara tota l'atenció del mercat es torna a fixar als bancs centrals. I és que aquest mes hi ha reunions de la Reserva Federal (Fed), el Banc Central Europeu (BCE) i del Banc d'Anglaterra (BoE), entre d'altres, i hi ha molta expectació pel que faran.

En el cas de la Fed, sembla que ara s'inclina per no tocar tipus en aquesta trobada, però continuar pujant-los durant els propers; pel que fa al BCE, es preveu un altre increment de 25 punts bàsics, igual que per al BoE.

Lagarde i Luis de Guindos van apuntar aquest dijous a una altra alça de 25 punts bàsics per al proper 15 de juny. Francois Villeroy de Galhau, membre del Consell de Govern del BCE, també va afirmar que les pujades restants seran "relativament marginals".

"Les pujades de tipus d'interès que ens queden per fer són relativament marginals, la major part del camí està recorregut, i ara el que és clau és la transmissió del que ja s'ha decidit", va dir Villeroy.

Els seus comentaris van arribar després que les dades publicades ahir mostressin que la inflació subjacent a la zona euro va caure més del que s'esperava al maig. "La política monetària està començant a funcionar", va afirmar.

A Àsia, cal assenyalar que el governador del Banc del Japó ha declarat que el banc central no té termini establert per assolir l'objectiu d'inflació del 2%, encara que s'esforçarà per aconseguir-ho com més aviat millor. Ha insistit que és prematur que el banc discuteixi l'estratègia de sortida de la seva política ultraflexible.

INFORME D'OCUPACIÓ

La setmana acaba amb poques dades macro, però rellevants. A Espanya s'ha publicat l'atur del maig (cau en 49.260 persones i se situa en la xifra més baixa des del 2008 en un mes de maig).

Des dels EUA ha arribat l'informe d'ocupació del maig, després que ahir l'ocupació de la consultora ADP sorprengués a l'alça amb 278.000 llocs al maig enfront dels 170.000 previstos. Novament, aquesta mètrica ha batut qualsevol tipus d'expectativa: la primera economia món ha creat 339.000 llocs de treball al cinquè mes de l'any, molt per sobre dels 190.000 previstos.

Des d'Oxford Economics assenyalen que “el creixement de les nòmines no agrícoles va cobrar impuls al maig i, en una ruptura amb el patró recent, les revisions dels mesos anteriors van anar a l'alça”.

"Les dades contradictòries donaran a la Fed cobertura per mantenir la política estable a la seva propera reunió, una pausa que ha estat ben telegrafiada, però la represa dels augments de taxes al juliol és una gran possibilitat si el creixement de l'ocupació no es desaccelera significativament al juny", consideren.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0721 dòlars (-0,38%). El petroli puja un 1,6%, amb el Brent als 75,52 dòlars i el WTI, als 71,27 dòlars. Recordeu que aquest cap de setmana hi ha reunió de l'OPEP+.

L'or cedeix (1.979 dòlars), igual que la plata (23,79 dòlars).

El bitcoin torna per sobre dels 27.000 dòlars i l'ethereum cotitza als 1.888 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,673%.

Noticias relacionadas

contador