ep archivo   varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa en madrid espana
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha afrontat la segona sessió setmanal són pujades voluminoses (+2,45%, 9.049 punts) després de tancar aquest dilluns amb alces superiors a l'1%. Dins del selectiu, els millors títols han estat clarament els bancs (Sabadell, Santander, Bankinter, BBVA...), mentre que Melià n'ha estat el valor que més ha caigut. La resta de borses europees han avançat entre un 1,5% i un 2,5%. Al mercat hi ha desitjos que la crisi bancària hagi arribat al final després de la compra de Credit Suisse per part d'UBS, encara que les coses sembla que no seran tan 'senzilles'.

  • 11.075,60
  • 0,43%

Avui se segueix parlant de l'impacte del que ha succeït amb el banc als tenidors de bons, ja que una part dels tenidors de bons de Credit Suisse serà eliminada després de les adquisició per UBS, cosa que farà que les seves inversions, per valor de 16.000 milions de francs suïssos, perdin tot el valor. El regulador suís FINMA va anunciar diumenge que els anomenats bons de Capital Tier 1, que en general es consideren inversions relativament arriscades, es reduiran a zero com a part de l'operació.

A l'altra banda de l'Atlàntic, Jamie Dimon, CEO de JP Morgan, està liderant les negociacions per a un segon rescat a First Republic després que la injecció de 30.000 milions de dòlars per part d'onze bancs sembla que no hagi estat suficient. L'entitat es va deixar aquest dilluns un 40% més a la borsa i avui rebota uns 20%.

Aquest dimarts comença la reunió de dos dies de la Reserva Federal (Fed). Bill Ackman, fundador i conseller delegat del fons de cobertura Pershing Square Capital Management, creu que la Fed no hauria de pujar el tipus d'interès de referència aquesta setmana a causa de la crisi bancària, segons ha escrit a Twitter.

Elon Musk, CEO de Tesla, ha suggerit que la Fed hauria de baixar tipus en 50 punts bàsics aquest dimecres, en resposta al missatge d'Ackman.

"Aquest no és un entorn en què la @federalreserve hauria d'estar pujant els tipus i afegint pressió addicional al sistema, ja que l'estabilitat financera és la primera responsabilitat de la Fed", ha assenyalat Ackman.

Wall Street va aconseguir tancar aquest dilluns en positiu mentre que a Àsia també han dominat els números verds, en un dia en què la Borsa de Tòquio ha estat tancada per festiu.

EL BITCOIN CONTINUA AMB EL SEU RAL·LI

I mentre uns pateixen, altres es beneficien de la crisi. Almenys això és el que està passant al bitcoin que, potser perquè alguns ho estan veient com una inversió refugi en aquest convuls escenari, no para de pujar. La 'cripto' s'acosta als 28.000 dòlars aquest dimarts després d'assolir durant el cap de setmana un màxim de 28.300 dòlars.

"Tècnicament parlant, això assenyala l'inici d'una nova tendència alcista per al comerç d'actius digitals i el final del mercat baixista. Per estar segurs d'un canvi de tendència, hem de veure com reacciona el bitcoin al nivell de suport dels 25.200 dòlars", escriu Marcus Sotiriou, analista de mercat de GlobalBlock.

"Els recents tancaments de gegants bancaris nord-americans han actuat com a catalitzador de la pujada del preu de bitcoin, ja que els inconvenients del sistema bancari són un defensor clau dels actius descentralitzats com a bitcoin", afegeix.

A més, l'agenda d'aquest dimarts inclou la publicació del ZEW alemany (decep i cau fins a 13) del març.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0759 dòlars (+0,47%). El petroli puja un 1%. El Brent se situa als 74,46 dòlars i el WTI, als 68,80 dòlars.

L'or cedeix posicions (-1,91%, 1.945 dòlars), igual que la plata (-1,48%, 22,31 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,57%.

Noticias relacionadas

contador