ep archivo   varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 4 de enero de 2023 en madrid
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

L'IBEX-35 ha tancat aquest dilluns amb guanys de l'1,23%, fins als 9.314,30 punts, després de perdre un 1,4% a la setmana passada i amb totes les mirades posades en Londres. Allà, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, han tancat un acord sobre Irlanda del Nord amb el govern britànic que encapçala Rishi Sunak.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Al Vell Continent, les borses també han recuperat posicions després que Wall Street segellés divendres la seva pitjor setmana des de començament d'any, encara que aquest dilluns els índexs novaiorquesos estan rebotant des d'importants zones de suport.

Per valors, els més alcistes han estat Fluidra, després de publicar-ne els resultats; Meliá Hotels i Amadeus, després d'una pujada de valoració per part de Jefferies.

També han avançat posicions Inditex (Primark ha elevat la previsió de vendes), BBVA i Santander, que aquest dimarts celebra a Londres el seu Dia de l'Inversor. Per part seva, els bancs domèstics, com Bankinter, Sabadell i CaixaBank, han descomptat una nova pujada mensual de l'Euríbor, que va camí de tancar el febrer per sobre del 3,5%.

EL FINAL DEL BREXIT HA ARRIBAT

El Regne Unit i la Unió Europea han arribat aquest dilluns a un acord sobre els principis comercials posteriors al Brexit a Irlanda del Nord, batejat com a 'Marc de Windsor' i que garantirà un "comerç fluid a tot el Regne Unit", com ha destacat Rishi Sunak, primer ministre del Regne Unit.

Per part seva, Ursula Von der Leyen ha destacat que, gràcies a aquest acord, "el mateix menjar estarà disponible als supermercats d'Irlanda de nord i a la resta del Regne Unit".

"El Marc de Windsor respecta i protegeix els nostres respectius mercats i interessos legítims. I el que és més important, protegeix els guanys obtinguts amb molt d'esforç de l'Acord del Divendres Sant (Belfast) per al poble d'Irlanda del Nord i a tota l'illa de Irlanda", ha assenyalat.

A Europa les mirades, a més de cap al Regne Unit, es dirigeixen també a Espanya, on aquest dilluns segueix la bateria de presentació de resultats i, a més, arrenca el Mobile World Congress (MWC) a la ciutat de Barcelona. La fira tecnològica més gran del món, que aquest any estarà centrada en el 5G i en la intel·ligència artificial, espera comptar amb 80.000 assistents i hi participaran la vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño, i el president de Telefónica, José María Álvarez- Pallet, entre d'altres personalitats.

UCRAÏNA, BUFFETT I ALTRES MERCATS

A més, el focus segueix també a Ucraïna. Un cop passat l'aniversari de la invasió russa, l'ofensiva de Moscou segueix el seu curs. El president ucraïnès, Volodimir Zelenski, ha dit que la pau podria arribar si es torna als ucraïnesos la península de Crimea, que Rússia es va annexionar el 2014. Mentrestant, des dels EUA continuen avisant de la possibilitat que la Xina acabi proporcionant armament letal als russos.

També aquest cap de setmana s'ha conegut la carta de Warren Buffett als inversors de Berkshire Hathaway, en què entre altres coses anomena "analfabets econòmics" els que no entenen o critiquen els programes de recompra d'accions.

En altres mercats, el petroli cotitza amb caigudes del 0,6%, de manera que el Brent cotitza als 82,61 dòlars i el West Texas, als 75,85 dòlars. L'or puja un 0,2%, fins als 1.821 dòlars l'unça, i el bitcoin registra pèrdues de l'1,3%, fins als 23.303 dòlars. Al mercat de deute, la rendibilitat del bo a 10 anys dels EUA cau fins al 3,936%.

Noticias relacionadas

contador