ep un panel del ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha estès la ratxa baixista aquest dijous, després de tancar amb descensos de l'1,91%, fins als 7.300,10 punts (nou mínim anual en preus de tancament), i després de marcar un nou mínim anual intradia als 7.242,20 punts. Els inversors han estat molt pendents de les dades macro i també de la sortida a borsa de Porsche, que ha començat a cotitzar amb alces destacades, fins als 86,78 euros, però que s'ha desinflant fins als 82,62 euros. Això, després de fixar ahir el preu d'estrena al màxim de la banda orientativa (82,50 euros). La resta de borses europees també han cedit amb força a prop del 2% mentre la por i la incertesa continuen molt presents al mercat.

  • 10.729,50
  • -0,33%

Pel que fa a les referències macro de la jornada, avui s'ha publicat a Espanya l'IPC preliminar del setembre, que es modera al 9%. I Alemanya també ha fet conèixer aquesta referència, amb el seu IPC disparat fins al 10%.

A la zona de l'euro s'ha anunciat la confiança del consumidor del setembre, que cau a mínims històrics,, mentre que als EUA les peticions d'atur han tornat a baixar, reforçant la previsió de més pujades de tipus agressives per part de la Fed, cosa que torna a enfonsar Wall Street, que també està marcant mínims anuals.

Dins de l'IBEX només han pujat Sacyr, ACS i Siemens Gamesa, mentre que al costat negatiu han destacat les retallades en Meliá, Naturgy, IAG, Endesa i Red Eléctrica. Inditex també ha tancat en vermell, ja que s'ha vist pressionada pels mals resultats publicats avui per H&M.

També cal destacar que Credit Suisse ha retallat el preu de Telefónica fins als 4,10 euros des dels 4,68 euros i que Berenberg ha pujat el d'Acciona Energía fins als 45 euros des de 42 euros. A més, BBVA ha anunciat que pagarà un dividend de 12 euros bruts l'11 d'octubre, un 50% més que fa un any.

Igualment, ha estat notícia aquest dijous que Siemens Gamesa ha anunciat 2.900 acomiadaments a tot el món, 475 a Espanya.

NOVES MESURES DEL GOVERN

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dijous la creació d'un "impost de solidaritat" per a les grans fortunes, amb què el Govern vol "demanar més esforç que es tradueixi en solidaritat en l'interès general" en un moment tan complicat com l'actual.

Segons ha dit, serà temporal, permetrà recaptar 1.500 milions d'euros i ho abonaran contribuents amb una riquesa superior a 3 milions. També ha anunciat una reducció de l'IRPF a les rendes baixes.

CRISI BRITÀNICA

Els inversors continuen pendents de la crisi britànica després que el Banc d'Anglaterra (BoE) hagi decidit intervenir-hi i hagi anunciat que comprarà fins a 5.000 milions de lliures en bons amb venciment a 20 anys. L'objectiu és frenar la situació que s'ha creat des que fa una setmana el govern britànic anunciés les retallades d'impostos més importants des del 1972, amb escassos detalls sobre com pensa finançar-los. Això ha portat la lliura a enfonsar-se fins a mínims històrics enfront del dòlar.

Bloomberg subratlla que aquesta crisi ha estat "autoinfligida" i que amenaça d'accelerar la caiguda de l'economia en recessió mentre la pressió sobre la recent estrenada primera ministra, Liz Truss, augmenta.

"El parell euro/lliura va pujar ahir breument fins a situar-se al voltant dels 0,90. Això es produeix després que el Banc d'Anglaterra anunciés que comprarà bons de l'Estat a llarg termini fins al 14 d'octubre per restaurar les condicions ordenades del mercat', amb un volum de compra de gilts de fins a 5.000 milions de lliures esterlines per operació. A continuació, el Banc d'Anglaterra iniciarà la QT activa (venda directa de bons de l'Estat) el 31 d'octubre, l'inici del qual estava previst per al 3 d'octubre L'objectiu continua essent reduir les tinences de gilts en 80.000 milions de lliures durant l'any que ve. Amb aquesta intervenció es pretén restablir una mica més de calma al mercat de bons del Regne Unit, davant les fortes vendes que hem vist als últims dies", expliquen els experts de Danske Bank al seu informe diari de mercats.

JANET YELLEN VOL SEGUIR AL CÀRREC

Janet Yellen ha dit als funcionaris de la Casa Blanca que està disposada a seguir sent Secretària del Tresor després de les eleccions de meitat de mandat, segons persones familiaritzades amb les converses consultades per Bloomberg. El seu desig de quedar-se es produeix quan el personal de la Casa Blanca comença a preparar-se per a possibles sortides o canvis al gabinet i en altres alts càrrecs -incloent-hi els de l'equip econòmic del president Joe Biden- després de les eleccions del novembre.

Si es queda fins a l'any que ve, l'expresidenta de la Reserva Federal proporcionaria estabilitat a l'agenda econòmica de Biden en cas que les turbulències als mercats energètics i financers es converteixin en una crisi més consistent, comenten els mitjans estrangers.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 0,9782 dòlars (+0,42%). El petroli cotitza mixt. El Brent se situa als 89,13 dòlars i el West Texas, als 82,2 dòlars.

L'or perd un 0,3% (1.665 dòlars) i la plata baixa un 1% (18,68 dòlars).

El bitcoin cau un 1,4% (19.265 dòlars) i l'ethereum baixa un 0,5% (1.326 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,75% i la del bo espanyol baixa al 3,38%.

Noticias relacionadas

contador