ep ipc precios mercado
EUROPA PRESS - Archivo

Els preus ofereixen un petit alleujament. Al setembre, la inflació es modera al 9%, segons la dada preliminar avançada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), de manera que la inflació deixa enrere el doble dígit que registrava tres mesos consecutius. La caiguda del preu de l'electricitat i, en menor mesura, l'abaratiment dels carburants i del transport són els causants que l'Índex de Preus de Consum (IPC) disminueixi sis dècimes enfront del mes anterior i retalli la taxa interanual 1,5 punts.

Aquest descens del 0,6% entre el setembre i l'agost del 2022 representa la caiguda més gran de la taxa mensual de l'IPC en un mes de setembre des de l'inici de la sèrie històrica.

Cal recordar que va ser al mes de juliol passat quan la inflació va registrar el nivell més alt des del setembre del 1984, en situar-se al 10,8%. Des de llavors, l'agost i la dada preliminar del setembre apunten a la baixa.

Pel que fa a la inflació subjacent, la que exclou del càlcul els aliments no elaborats i els productes energètics, al setembre registra un descens de dues dècimes, fins al 6,2%, després d'acumular 14 mesos consecutius a l'alça. Aquest indicador va assolir a l'agost el nivell més alt des del gener del 1993, el 6,4%.

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) al setembre va situar la taxa de variació anual al 9,3%, més d'un punt inferior a la registrada al mes anterior. La variació mensual estimada de l'IPCH és del 0%.

L'INE destaca que aquestes dades surten d'un càlcul preliminar i que publicarà les dades definitives de la inflació del setembre el proper 14 d'octubre.

Noticias relacionadas

contador