zona euro portada

Les xifres definitives de la confiança del consumidor de la zona euro van caure 3,8 punts, fins a -28,8, el setembre del 2022, la lectura més baixa des de l'inici de la sèrie el 1985 i en línia amb les estimacions preliminars, segons dades de la Comissió Europea.

La majoria dels components, incloent-hi l'avaluació de les llars sobre la situació financera passada, les perspectives de la situació financera futura, les intencions de fer compres importants i les expectatives sobre la situació econòmica general, van contribuir al descens pronunciat. El lleuger repunt del sentiment industrial, fins al -0,4%, des del -1% anterior, podria ser de curta durada, atesa la preocupació per l'energia.

La lectura del clima de negoci ha caigut fins al 0,81, des del 0,83 anterior i el sentiment del sector serveis s'ha enfonsat fins al 4,9 des del 7 d'agost. L'indicador de sentiment econòmic va caure a 93,7 al setembre, des del 97,3 revisat a la baixa a l'agost, molt per sota del 95,0 de consens. Les revisions netes van ser de –0,3.

La caiguda d'aquest indicador al nivell més baix des del novembre del 2020 "confirma el missatge dels PMI, que l'activitat de la zona euro està perdent ritme ràpidament", indiquen els experts de Pantheon Macroeconomics. "Ja sabíem que la confiança dels consumidors, que representa el 20% de l'índex, havia caigut. La publicació d'avui mostra que la confiança de les empreses també s'ha deteriorat al final del tercer trimestre, a causa de la feblesa de tots els sectors".

En general, aquests experts diuen que aquestes dades "són coherents amb la nostra opinió que l'economia de la zona euro es troba en una fase de desacceleració i, en tot cas, suggereixen que els riscos per a la nostra previsió d'una caiguda intertrimestral del 0,3% del PIB són a la baixa”.

Noticias relacionadas

contador