ep archivo   interior del palacio de la bolsa con paneles con valores del ibex 35 en madrid espana
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

Bones notícies per a l'IBEX 35, que ha pujat un 1,46%, fins als 9.002,90 punts, recolzat en el bon comportament dels valors turístics, els bancs (Sabadell s'ha revalorat més d'un 7%) i altres grans valors com Repsol (el petroli Brent voreja als 80 dòlars) i Inditex (molt a prop dels seus màxims anuals). A la banda contrària s'ha situat Cellnex, que ha cedit un 4% per una rebaixa de recomanació de Citi.

  • 11.027,80
  • -0,43%

La resta de borses europees també han avançat posicions, encara que més moderadament, en un dia durant el qual Alemanya ha estat protagonista després de les eleccions d'aquest diumenge. Els socialdemòcrates d'Olaf Scholz s'han imposat, però per la mínima respecte a la CDU d'Armin Laschet (25,7% enfront del 24,1%).

Ara s'obre un període de negociacions per formar govern en què els Verds (14,8%) i els liberals de l'FDP (11,5%) seran "els reis", segons els analistes. Pel que fa al partit d'esquerres Die Linke, aquest va obtenir un 4,9% de suports.

"Les eleccions alemanyes del cap de setmana van llançar el resultat d'empat que es preveia. Això vol dir que el resultat probable serà una coalició de tres partits, amb l'SPD al capdavant, juntament amb els Verds i un altre partit, com l'FDP. Die Linke 'també podria entrar en l'equació, encara que sembla poc probable", expliquen els experts de CMC Markets.

"Naturalment, podria haver-hi una altra gran coalició, però no sembla probable, atès el mal que l'última va fer a la marca de l'SPD, fent que les seves xifres en les enquestes baixessin fins al 15% al ​​final de l'any passat. Els Verds seran els més decebuts, ja que al maig tenien un 25% en les enquestes, percentatge que suposa una notable caiguda en desgràcia", afegeixen aquests analistes.

"Utilitzant les eleccions de 2017 com a referència, seria inesperat que tinguéssim un nou govern abans de Nadal, ja que l'últim va trigar fins a febrer de 2018 a definir-se, cosa que significa que Angela Merkel pot haver de romandre al seu lloc un temps més fins que es nomeni el seu successor", conclouen des de CMC Markets.

Amb tot, els índexs europeus han optat pel verd mentre que Wall Street cotitza mixt. La pujada en el rendiment dels bons nord-americans, que estan descomptant l'inici del tapering de la Fed al novembre, perjudica de nou les valoracions de les accions tecnològiques, tal com va succeir durant els mesos de març i abril.

A Àsia, les borses han tancat amb signe mixt i moviments moderats excepte en el cas de la Xina, amb retallades al voltant de l'1% per al Shanghai Composite.

D'EVERGRANDE A LA DIRECTORA FINANCERA DE HUAWEI

La promotora Evergrande segueix sent protagonista als mercats. Aquest dilluns, la seva filial de cotxes elèctrics s'ha arribat a desplomar més d'un 25% després d'advertir que s'enfronta a un futur incert si no rep una ràpida injecció d'efectiu. Aquesta advertència es va produir divendres al tancament de mercat. Evergrande, però, ha pujat un 7% durant la sessió.

D'altra banda, avui es parla de la recepció a la directora financera de Huawei, Meng Wanzhou, complimentada per una multitud aquest cap de setmana a l'aeroport internacional xinès de Shenzhen Bao'an després de sortir de la presó.

"Mentre baixava les escales, els aplaudiments i crits de joia van brollar de la multitud", expliquen les cròniques. El personal de l'aeroport li va regalar flors. La multitud va aixecar una pancarta que deia 'Benvinguda a casa, Sra. Meng Wanzhou'.

L'agenda d'aquest dilluns ha estat bastant tranquil·la pel que fa a referències, mentre que al llarg de la setmana es coneixeran dades d'inflació a Europa, així com el PIB als EUA. Aquest dilluns el més destacat ha estat la compareixença de Christine Lagarde, presidenta d'BCE, a la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu.

La banquera central ha anticipat que la inflació general "seguirà pujant aquesta tardor", encara que ha reiterat que serà "un repunt temporal" que "es dissiparà al llarg de l'any que ve".

POSSIBLE ATAC ALS 9.055

Els experts de Bolsamanía subratllen que les perspectives tècniques de l'IBEX són bones i que podria atacar el seu següent resistència als 9.055.

"Per a les properes jornades el més normal és que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell clau dels 9.055 punts. Si aconsegueix superar aquests preus, és molt probable que puguem acabar veient una extensió de les alces fins al nivell dels 9.310 punts, màxims anuals", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1697 dòlars (-0,15%). El petroli puja a prop del 2% i marca màxims de tres anys. El Brent se situa als 79,61 dòlars i el WTI, als 75,40 dòlars.

L'or cau un 0,2%, fins als 1.747 dòlars, i la plata avança un 1%, fins als 22,67 dòlars.

El bitcoin baixa un 0,1%, fins als 43.230 dòlars, i l'ethereum, un 0,2%, fins als 3.051 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,484% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja fins al 0,415.

Noticias relacionadas

contador