ep archivo   una de las instalaciones del palacio de la bolsa de madrid con paneles del ibex
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han rebotat aquest dimecres després de la patacada de la passada jornada. La crisi energètica i el seu impacte en la inflació, unida a la por que això acabi truncant la recuperació econòmica, té als inversors molt preocupats, com es va demostrar aquest dimarts. La incertesa i la por segueixen aquí mentre els banquers centrals mantenen la calma i continuen insistint que tot el que està passant és "temporal". En aquest escenari, l'IBEX ha pujat un 1,25%, fins als 8.879,40 punts.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Avui s'ha conegut la inflació preliminar de setembre a Espanya, que arriba al 4% i marca nivells no vistos en 13 anys a causa de la pujade del preu de l'electricitat.

Encara que la dada s'ha situat per sobre del previst, cal precisar que la inflació subjacent, sense aliments ni energia, ha repuntat fins a l'1% interanual. Es tracta de la diferència més alta entre els dos indicadors des de 1986.

A nivell empresarial, Acerinox ha liderat les pujades a l'IBEX després de comunicar una pujada de preus als EUA i rebre una millora de valoració de Morgan Stanley.

A més, Solaria també ha tingut un dia positiu després de presentar un benefici semestral de 23 milions d'euros, un 60% més que durant el mateix període de l'any passat.

En negatiu, Telefónica ha estat el valor més baixista, en una jornada durant la qual ha comunicat el nomenament de Maria Rotondo, ex financera de Banc Santander, com a nova consellera en substitució de Sabina Fluxá (CEO de la cadena hotelera Iberostar).

Precisament, el banc càntabre ha estat protagonista positiu després de comunicar ahir després del tancament que repartirà el 40% dels seus beneficis en dividends a parts iguals entre programes de recompres d'accions i pagaments en efectiu.

ELS BANQUERS CENTRALS I LA INFLACIÓ

Mentrestant, des del fòrum del Banc Central Europeu (BCE) de Sintra, tornaran a parlar el president de la Fed, Jerome Powell, i la màxima responsable de BCE, Christine Lagarde després que els dos comentessin durant els últims dies que la inflació és 'transitòria', però que hi ha 'riscos a l'alça' per al seu pronòstic.

Wall Street va acabar aquest dimarts també amb forts descensos (avui es recupera i rebota) mentre que a Àsia els números vermells i les pèrdues voluminoses hi han estat igualment protagonistes. El Nikkei, per exemple, s'ha deixat més d'un 2%.

"Una vegada més, són els temors sobre l'augment dels preus de l'energia, les interrupcions de la cadena de subministrament i la preocupació per una inflació més persistent el que estan provocant la sortida del mercat de valors, ja que la volatilitat que vam veure la setmana passada continua aquesta setmana mentre els toros i els óssos es lliuren a un joc de passar-se la pilota", assenyalen els experts de CMC Markets al seu informe diari.

"Després d'haver dit durant mesos que la inflació era transitòria i que els tipus es mantindrien baixos fins al 2024, cada vegada és més evident que els últims esdeveniments estan sembrant la preocupació entre els responsables polítics davant la possibilitat que una pujada de tipus podria produir al final de l'any que ve, dos anys abans del que s'havia previst al març", afegeixen aquests analistes.

ENVOLUPANT BAIXISTA

Des del punt de vista tècnic, l'IBEX va realitzar aquest dimarts un envolupant baixista després d'apropar-se a la resistència dels 9.055 punts.

"Ull que podríem veure com acaba cobrint el buit alcista que va deixar als 8.655 punts, preus molt propers a la mitjana de 200 sessions. No observarem cap senyal de fortalesa mentre cotitzi per sota dels 9.055 punts", adverteixen els experts de Bolsamanía.

ALTRES MERCATS: PETROLI, BONS, EURO

El petroli Brent cau i se situa a aquestes hores als 78,43 dòlars (-0,8%), mentre que el WTI està als 74,85 dòlars (-0,5%). Això, després de superar ahir els 80 dòlars i els 76 dòlars, respectivament, i marcar, en el cas del cru Brent, màxims de tres anys.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys que ha pujat amb força durant els últims dies, es modera ara lleugerament fins a l'1,51%, mentre el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,41%.

L'euro es canvia a 1,1638 dòlars (-0,37%). Aquest matí ha marcat nous mínims de 2021 enfront del dòlar.

El bitcoin puja un 1% (42.167 dòlars) i l'ethereum, un 3% (2.929 dòlars).

Noticias relacionadas

contador