ep archivo   torres de electricidad 20210910080507
EUROPA PRESS - Archivo

Els preus a Espanya es disparen fins a màxims de 13 anys. Segons la dada avançada publicada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'índex de preus del consum (IPC) ha pujat fins al 4% en taxa interanual al setembre, set dècimes per sobre de la taxa registrada a l'agost (3,3%). Es tracta del nivell màxim des de setembre de 2008, quan va arribar al 4,5%.

A més, les dades s'han situat per sobre de les previsions del consens, que anticipava un repunt interanual fins al 3,5%.

Per la seva banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta tres dècimes, fins a l'1,0%, de manera que se situa tres punts per sota de la de l'IPC general.

"Aquesta és la diferència més alta entre les dues taxes des del començament de la sèrie, l'agost de 1986", destaca l'INE a la seva nota de premsa.

En aquest comportament dels preus, "destaca la pujada dels preus de l'electricitat, més gran aquest mes que al setembre de l'any passat", destaca l'INE.

"També hi influeix", afegeix l'organisme, "tot i que menys, que els preus dels paquets turístics van baixar més el 2020 que aquest any, i que els preus dels carburants i lubricants per a vehicles personals van pujar, enfront de la davallada de l'any anterior".

EVOLUCIÓ MENSUAL DE L'IPC

Durant el mes de setembre, els preus de consum van registrar una pujada del 0,8% respecte a l'agost, segons l'indicador avançat de l'IPC, el doble del 0,4% pronosticat pels experts.

A continuació, el gràfic de l'INE al qual es pot veure clarament el repunt dels preus des de principis d'any.

ipc septiembre 2021 buena
contador