rojo caida bitcoin
© Alberto Sánchez

No és una cosa que no s'hagi vist amb anterioritat al mercat de les criptomonedes, on l'actiu més cotitzat, el bitcoin, ha patit enormes correccions del 80%, però la sagnia als actius digitals aquesta vegada espanta, ja que són les institucions i els inversors professionals els que estan sortint en massa del mercat. Van ser els últims a arribar, animats pels diners baratíssims que garantia la política ultraflexible de la Reserva Federal dels EUA (Fed), i són els que abandonen el vaixell, de la mateixa manera que estan replegant-se en massa dels actius de risc com la borsa, en especial els valors tecnològics. Però el cop és més fort en les monedes digitals que, a més dels milions de dòlars esfumats, estan veient evaporar-se la confiança fràgil que s'havien guanyat l'últim any i mig.

  • 63.924,43$
  • 0,63%

Per situar-nos, les dades parlen per si mateixes. El bitcoin ha fet fallida al seu suport als 30.000 dòlars i ha caigut fins a nivells que no es veien des de finals del 2020, en 17 mesos, per sota dels 28.000 dòlars. Els mínims ronden als 27.500 dòlars, segons dades de CoinMarketCap, i posen en perill el rang de 28.000 a 32.000 dòlars, on molts esperen que consolidés l'actiu. Per si això fos poc, les inversions en bitcoins de MicroStrategy, Tesla, el Govern del Salvador i d'altres estan ara mateix perdent diners. Actualment cotitza un 60% per sota del seu màxim històric de novembre del 2021.

La capitalització total de mercat és d'1,81 bilions de dòlars, al voltant dels 600.000 milions menys que fa una setmana, quan estava al voltant dels 1,8 bilions i 1 bilió de dòlars menys que a l'inici d'abril, quan va assolir els 2,1 bilions de dòlars. El panorama és desolador a la majoria de criptovalors: l'ethereum cau fins a gairebé 1.800 dòlars i la majoria de criptovalors perden més d'un 30% a les últimes 24 hores.

Òbviament, l'aspecte tècnic de la moneda digital per antonomàsia espanta. El bitcoin va caure per sota de la zona de suport clau de 30.000 dòlars i es va establir per sota de la mitjana mòbil simple de 100 hores. El descens s'ha accelerat per sota del nivell dels 29.500 dòlars. Finalment, el preu es va desplomar per sota del nivell dels 28.000 dòlars, arribant a un nou mínim de gairebé un any i mig a prop dels 27.000 dòlars.

Ara, el nivell de resistència significatiu podria estar al voltant dels 31.500 dòlars. La zona de ruptura clau segueix sent al voltant dels 32.000 dòlars, per sobre de la qual el preu pot començar una ona de recuperació constant a curt termini. Si no aconsegueix superar el nivell de resistència dels 30.000 dòlars, podria caure. El següent suport significatiu es veu a prop dels 27.700 dòlars. Si es trenca i es tanca per sota del nivell de suport dels 27.700 dòlars, es podrien accelerar les pèrdues. El següent nivell de suport important podria ser als 27.200 dòlars, per sota del qual els ossos podrien apuntar a la zona de suport dels 26.500 dòlars. "Els operadors estan mirant el següent nivell de suport, que és als 25.000 i, tot seguit, als 22.000 dòlars", indica Naeem Aslam, cap d'anàlisi d'Avatrade.

Pel que fa als fonamentals, la crisi oberta a Terra amb els seus dos criptovalors, el LUNA i el dòlar de terra (UST), aixequen ja no vents en contra, sinó un huracà sobre el mercat, ja que es tem d'una dura regulació sobre les anomenades monedes estables als EUA. “A més de la macroeconomia, amb una Reserva Federal implacable amb les pujades de tipus d'interès, que manté els actius com les accions i les monedes digitals contra les cordes, ara hi ha un risc fonamental per a la indústria de les criptomonedes, ja que l'stablecoin UST ha baixat d'1 dòlar”, comenten des de Global Block.

A diferència de moltes stablecoins, com Tether, USDC o BUSD, la UST de Terra és una stablecoin algorítmica, el que significa que en lloc d'estar recolzada 1-1 per diversos actius, es basa en un algoritme que utilitza diversos incentius de mercat per mantenir un preu establert. "Els inversors estan preocupats, perquè la companyia s'ha desfet de la major part dels seus bitcoins que mantenia com a reserves de l'UST, cosa que en un moment donat estava ajudant el preu de la moneda", explica Aslam.

L'onada de vendes ha provocat un pànic extrem que no tenen aspecte d'acabar. Ni les notícies que Terra sacrificarà el LUNA per salvar l'UST han esmorteït el mal. Les implicacions són greus per al mercat de les finances descentralitzades (DeFi), ja que nombrosos projectes tenien exposició o estaven ancorats a l'UST i l'estampida al mercat de les criptos ha arrossegat les accions de Coinbase, que es desplomen més d'un 26%, i de MicroStrategy, que ho fan més del 25%.

Noticias relacionadas

contador