terra luna

Una caiguda del 70% o 85% en un actiu, en 24 hores, és una cosa que ni tan sols els veterans del mercat de les criptomonedes hem vist massa vegades. A les divises digitals no escassegen les històries de criptovalors que es converteixen en cendres d'un dia a un altre, però quan passa amb una 'cripto' d'un dels projectes que més ha fet parlar al darrer any i que, a més, ha llançat una moneda estable, és un esdeveniment que sacseja tots els mercats i posa en guàrdia els inversors.

És el cas de LUNA, la 'cripto' de la cadena de blocs Terra, que ha vist volar un 85% del seu valor des de dimarts (un 95% la darrera setmana) i que està en caiguda lliure i sense frens, cotitzant al voltant dels 5 dòlars. A més, ha perdut posicions al rànquing de 'criptos' i ocupa ara el lloc trenta-novè. El 28 d'abril, fa unes dues setmanes aproximadament, cotitzava per sobre dels 90 dòlars i el seu màxim històric, assolit el 5 d'abril, fa poc més d'un mes (!!) va ser de gairebé 120 dòlars.

A l'anterior s'afegeix que els operadors de criptomonedes estan nerviosos per la vinculació del dòlar terra (UST) -l'altra 'cripto' associada al projecte- amb el dòlar, que es va enfonsar per sota dels 0,70 dòlars aquest dimarts i ha seguit desplomant-se dimecres fins a veure els 0,35 dòlars. Tot i les fortes bandades i la brutal volatilitat, busca estabilitzar-se al voltant dels 0,5-0,4 dòlars. "Bàsicament, les monedes estables, que se suposa que estan totalment recolzades amb una quantitat igual de fiat, tornen a estar al punt de mira, i els operadors segueixen mostrant la seva ansietat", explica Naeem Aslam, analista d'Avatrade.

Terra, a través de la Luna Foundation Guard -que s'encarrega de recolzar l'UST-, ha estat comprant bitcoins en els últims mesos elevant les seves tinences molt per sobre de les de Tesla, ja que havia arribat a acumular 3.000 milions de dòlars a la cripto. El mercat creu que podria haver venut una gran quantitat de les reserves per salvar la vinculació de la moneda estable amb el dòlar nord-americà. "Recordeu, aquesta no és la primera vegada que veiem que les monedes estables perden el seu valor contra el dòlar de canvi d'1:1, així que en general, si Terra pot demostrar que pot contenir el recent retrocés, només enfortiria el mercat de la moneda estable", comenta Aslam.

Tot el caos manté els inversors molt nerviosos, ja que temen que una altra venda massiva del rebost de bitcoins de l'LFG encara afegeixi més patiment al bitcoin que ha posat a prova el nivell de 30.000 dòlars aquest dilluns i torna a les caigudes fins a les immediacions d'aquest preu. I això obre les portes a una fuita de fons més gran i que la reina de les monedes digitals caigui fins als 28.000 o 25.000 dòlars, segons algunes prediccions. A més, el cas de l'UST torna a posar el focus regulador a les monedes estables, amb la Reserva Federal dels EUA (Fed) i el Tresor dels EUA licitant per una regulació sobre aquestes criptos, ja que es temen les seves implicacions sobre el sistema financer global, derivades del seu enllaç amb el dòlar.

A això s'afegeix que la borsa de criptomonedes global Binance va anunciar dimarts que havia suspès els reintegraments per a LUNA de Terra i el seu criptovalor germà, la UST. Binance va dir dimarts a primera hora que havia interromput els retiraments d'UST i LUNA durant aproximadament sis hores "a causa d'un alt volum de transaccions de reintegrament pendents", i va afegir que "això és causat per la lentitud i la congestió de la xarxa" .

Atès com d'estretament UST i LUNA estan entrellaçats amb el mecanisme d'encunyació i crema a la cadena, no és estrany que el fet que l''stablecoin' perdi la seva vinculació amb el dòlar hagi tingut un efecte dòmino. Cada vegada que el preu d'UST supera la seva paritat en dòlars, els titulars de Terra poden cremar 1 dòlar de LUNA per encunyar 1 UST. De la mateixa manera, si el preu d'UST cau per sota d'1 dòlar, els usuaris poden cremar-ho per encunyar 1 dòlar de LUNA. Això garanteix que els comerciants astuts puguin obtenir alguns beneficis de l'arbitratge, alhora que destrueixen UST i teòricament creen més pressió de compra per a l''stablecoin' descentralitzada.

Noticias relacionadas

contador