photo d archives de l illustration qui montre le logo ftx 20221121084414

La fallida d'FTX continua deixant titulars difícils de pair per a l'espai de les criptomonedes. L'últim que ha sacsejat el mercat ha estat que l'exchange fundat per Sam Bankman-Fried segueix sent objecte de ciberatacs i que molts dels seus actius han estat robats o es troben en parador desconegut.

“No només parlem de criptoactius, ni d'actius en efectiu, ni d'actius físics. També estem parlant d'informació i la informació aquí és un actiu”, ha indicat James Bromley, soci del bufet Sullivan & Cromwell i advocat d'FTX en el cas de fallida davant del tribunal de Delaware. “Per desgràcia, una quantitat substancial d‟actius ha estat robada o ha desaparegut. Estem patint ciberatacs, tant a la data de la petició com durant els dies següents, i hem contractat experts sofisticats per protegir-nos contra els piratejos, però continuen produint-se”, ha afegit.

El jurista ha indicat que en FTX hi ha empreses de ciberseguretat implicades en el cas, però també ha subratllat que no revelaria la seva identitat per por que els hackers es beneficiessin de la informació.

Cal recordar que el fallit 'exchange' ha estat víctima durant els últims dies d'un hackeig que es va saldar amb el robatori de més de 200 milions a ethereum, convertint posteriorment part dels fons en bitcoin. Segons Chainanalysis, el hacker estaria buscant barrejar els actius abans de retirar els diners i ha demanat a les borses de criptomonedes que estiguin en “alerta màxima” per congelar aquests actius si l'assaltant intenta retirar els diners.

D'altra banda, Bromley també ha criticat agriament l'anterior cúpula directiva d'FTX, la qual va assegurar que "estava sota el control d'individus inexperts i poc sofisticats, i alguns o tots eren individus compromesos". "El que tenim aquí és una organització mundial, internacional, però que va ser dirigida com un feu personal de Sam Bankman-Fried", ha afegit.

Segons destaca el diari The Wall Street Journal, la nova direcció amb prou feines comença a fer balanç del que FTX va perdre sota el comandament de Bankman-Fried en apostes comercials arriscades i ha reunit un equip d'investigadors per dirigir una recerca global dels diners que va sortir d'FTX abans de la seva fallida. La Comissió de Borsa i Valors (SEC) i el Departament de Justícia dels EUA també estan investigant aquest cas.

Els fons dels clients del fallit 'exchange' estan congelats i la nova directiva està perdent l'esperança de recuperar-ne una part substancial. Segons destaca WSJ, la mida de la bretxa entre les obligacions d'FTX amb els seus clients i els actius disponibles que podria utilitzar per ajudar a pagar-los encara no es coneix, encara que Bromley ha subratllat que els seus clients individuals i institucionals es compten per milions. D'acord amb els documents judicials, només als 50 creditors més grans se'ls deuen més de 3.000 milions de dòlars.

Durant els darrers dies, John J. Ray III, nou CEO de la companyia, ha assegurat que la fallida d'FTX és pitjor que la d'Enron, liquidació que també va supervisar. “No he vist mai en la meva carrera un fracàs tan complet dels controls corporatius i una absència tan completa d'informació financera fiable com ha passat aquí. Des de la integritat compromesa dels sistemes i la supervisió reguladora defectuosa a l'estranger, fins a la concentració del control en mans d'un grup molt petit d'individus inexperts, poc sofisticats i potencialment compromesos, aquesta situació no té precedents”, va assegurar Ray davant el tribunal de fallides.

Noticias relacionadas

contador