sam bankman-fried, bankman, ftx

La fallida d'Enron continua sent un dels escàndols financers més grans de la història. El 2 de desembre del 2021, el gegant energètic es declarava en fallida amb uns actius estimats en 63.000 milions de dòlars i uns ingressos de més de 100.000 milions anuals. El motiu de la caiguda? Uns quants quilos de maquillatge comptable per enganyar els seus accionistes. John J. Ray III va supervisar la liquidació d'Enron i ha assegurat que la fallida d'FTX, de la qual és nou conseller delegat en substitució de Sam Bankman-Fried (SBF), encara és pitjor.

Tinc més de 40 anys d'experiència legal. He supervisat situacions amb suposada activitat criminal i malversació de fons pel mig. Mai a la meva carrera he vist un fracàs tan complet dels controls corporatius i una absència tan completa d'informació financera fiable com ha passat aquí”, ha sentenciat Ray en una declaració jurada davant el tribunal de fallides de Delaware.

"Des de la integritat compromesa dels sistemes i la supervisió reguladora defectuosa a l'estranger, fins a la concentració del control en mans d'un grup molt petit d'individus inexperts, poc sofisticats i potencialment compromesos, aquesta situació no té precedents", ha continuat el nou CEO d'FTX.

Ray ha assegurat "no confiar" en l'exactitud dels balanços del fallit 'exchange' i de la seva empresa germana, Alameda Research, assenyalant que "no estaven auditats i es van produir mentre els deutors (FTX) estaven controlats pel Sr. Bankman-Fried”. Així mateix, ha destacat que no dona validesa als pocs informes financers als quals ha tingut accés, els quals van ser realitzats per una empresa que es va autoproclamar com la primera CPA a obrir una oficina al metavers, i que FTX “no gen uardava registres ni controls de seguretat apropiats pel que fa als seus actius digitals”.

Per si no n'hi hagués prou, Ray ha denunciat que es va utilitzar suposadament un programari per ocultar el mal ús dels fons dels clients. Segons el document judicial, Alameda Research, el fons de Bankman-Fried, estava exempta en secret d'alguns aspectes de les polítiques de 'trading' d'FTX i es va utilitzar un únic correu electrònic grupal no segur per accedir a claus privades i dades sensibles a tothom.

Ray també ha assenyalat que els registres duradors de la presa de decisions són difícils d'aconseguir, ja que Bankman-Fried "es comunicava sovint a través d'aplicacions que s'autoesborraven en poc temps i demanava als treballadors que fessin el mateix".

“Fons corporatius del grup FTX han estat utilitzats per comprar cases i altres objectes personals a treballadors i assessors. No sembla haver-hi documentació sobre això que aquestes transaccions hagin estat préstecs i alguns béns immobles han estat registrats a nom personal d'aquests treballadors i assessors a les Bahames”, ha afegit.

Així mateix, el nou conseller delegat ha indicat que una “part substancial” dels actius d'FTX pot estar “desapareguda o robada”. Cal recordar que durant els últims dies es va produir un hackeig a la plataforma que es va saldar amb la sostracció de més de 600 milions de dòlars. Segons unes declaracions d'SBF per a Vox, podria haver estat un antic treballador de l'exchange o el resultat d'un hackeig a un ordinador d'un treballador d'FTX.

Segons el document, FTX ha localitzat “només una part” dels actius digitals que espera recuperar durant el procés de fallida. De moment, la companyia ha assegurat uns 740 milions de dòlars en criptodivises en carteres fredes fora de línia, un mètode d'emmagatzematge dissenyat per evitar els piratejos.

La SEC i el Departament de Justícia dels Estats Units estan investigant Sam Bankman-Fried i els seus col·laboradors, així com les seves companyies, per un presumpte mal ús dels fons dels clients. Així mateix, Washington treballa amb les Bahames per extradir el "nen prodigi" de les criptomonedes.

Noticias relacionadas

contador