ep bitcoin 20210111173006
UNIVERSIDAD DE HAWAI EN MANOA - Archivo

La fortíssima volatilitat en el bitcoin d'aquesta setmana ha deixat pas a certa calma al mercat de les criptodivises, mentre els inversors minoristes, que han viscut com un autèntic malson la correcció d'un 20% del ral·li entre diumenge i dimarts, es pregunten qual serà el següent moviment de la 'cripto' que batalla amb els 50.000 dòlars. Els participants del mercat atalaien l'horitzó a la recerca d'indicis que els permeti saber si tornar o no a les compres, enmig de comentaris contradictoris per part d'analistes i inversors sobre si les caigudes ja han arribat al final o si encara no ha acabat la fase de reacció després dels màxims històrics per sobre dels 58.000 dòlars.

El suport institucional no deixa d'arribar a la creació de Satoshi Nakamoto, encara que nombrosos experts es qüestionen la sostenibilitat del preu per sobre dels 50.000 dòlars, en una pugna entre optimistes i pessimistes per veure si el valor de la més operada de les monedes de xifrat acabarà conquerint els 100.000 dòlars que moltes empreses veuen com la destinació de l'actual carrera alcista. En les últimes hores el preu s'ha mantingut més o menys estable després que hagi transcendit que Square, l'empresa del fundador de Twitter, Jack Dorsey, havia pres posicions en la moneda digital per valor de 170 milions de dòlars. La moneda digital ha rebut el recolzament de Cathie Wood, d'Ark Investment Management.

Wood s'ha mostrat "molt positiva" amb la moneda digital i ha declarat que la correcció de les últimes hores "és molt sana". Així mateix, ha assegurat que ha comprat més bitcoins, en un moviment similar a la inversió de Square, que es va comprar uns 3.318 bitcoins a un preu mitjà de 51.236 dòlars, xifra que assenyala una notable confiança en el bitcoin mentre arriba a cotes rècord i convida a un renovat escepticisme sobre la seva estabilitat.

A més d'aquests respatllers, algunes informacions apunten a una nova tendència en la qual les persones que semblen donar suport i afavorir el mercat de les monedes digitals han estat col·locant ulls de làser vermell sobre les seves fotos de perfil a les xarxes socials, fonamentalment a Twitter, publica Newsweek. Una de les persones que sembla haver cridat l'atenció a l'afegir un vermell brillant sobre els seus ulls és la senadora de Wyoming (EUA), Cynthia Lummis. L'origen d'aquesta iniciativa no és clar, però sembla que és part d'una campanya per elevar el valor del bitcoin fins als 100.000 dòlars. Els tweets amb #Bitcoin i #LaserRayUntil100k també semblen recolzar aquest raonament.

És aquest comportament de la criptocomunitat que, amb Elon Musk al capdavant, sembla decidida a influir en el mercat per dur-lo al nivell de preus que es desitja i després provocar correccions per fer caixa -recordem que l'onada de vendes de dilluns i dimarts la va desencadenar el fundador de Tesla dient a Twitter que el bitcoin estava massa car-, suscita escepticisme entre alguns analistes. "Les criptos com el bitcoin es mouen per l'impuls de la fe dels inversors i per res més", assegura Jack Janasiewicz, gestor i estrateg de carteres a Natixis Investment Managers. Això, assenyala "posa en evidència les dificultats al qual s'enfronten aquests actius perquè no tenen models raonables que ajudin a determinar el seu valor com succeeix amb les accions i els bons".

A més, tot i que "es parla molt del col·lapse del dòlar", atès que "sembla que el criptoactiu es presenta com a alternativa en no tenir els governs control sobre el bitcoin", l'expert "no espera un desastre total del dòlar nord-americà, ni tan sols una significativa debilitat a partir d'ara "ja que" el dòlar està massa arrelat en les transaccions financeres mundials", segons assenyala Janasiewicz.

L'expert també argumenta que "la correlació del bitcoin amb la renda variable i els bons és baixa", cosa que alimenta la idea de la diversificació", però adverteix que "l'evidència empírica és lamentablement escassa per recolzar aquesta reivindicació" ja que "el bitcoin ha copat els titulars en un entorn en què pràcticament no hi ha inflació", de manera que prefereix "veure una trajectòria més llarga abans de pujar-me d'un salt a l'onada d'entusiasme" assenyala.

LA FORTA VOLATILITAT CONTINUA SENT LA NORMA

Les pujades i baixades meteòriques de valor semblen seguir sent la norma del criptoactiu, i reafirmen els analistes en la seva advertència que el bitcoin no és una inversió per a tots els públics. Alguns com Bank of America han declarat que l'actual carrera del bitcoin és "la mare de totes les bombolles" i al regulador financer del Regne Unit, la FCA, ha emès una inusual advertència sobre les criptoinversions: "Si els consumidors inverteixen en aquest tipus de productes, han d'estar preparats per perdre tots els seus diners". A Espanya, l'auge de les últimes setmanes ha suscitat la publicació d'un comunicat conjunt de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el Banc d'Espanya (BdE) sobre "el risc de les monedes digitals com a inversió".

Amb tot, "les notícies no són del tot dolentes", declara John Hunter, director de desenvolupament en Zedra Guernsey. El mes passat, la predicció de JP Morgan va demostrar ser encertada, basant-se en els esdeveniments dels últims dies. Van projectar que el preu del bitcoin podria arribar als 146.000 dòlars a mesura que més grans empreses l'adoptin com a alternativa a l'or.

"El fet que el bitcoin pugui ser una inversió arriscada no vol dir que no hi hagi interès o demanda. Per als inversors a llarg termini que van entrar aviat o quan el bitcoin tenia una valoració baixa, pot ser una inversió lucrativa", recorda Hunter. De fet, "els inversors experimentats que disposen d'un capital important per invertir i que poden permetre assumir grans riscos amb l'esperança d'obtenir grans recompenses estan gaudint del viatge de la reina de les criptos", arrodoneix l'expert.

Noticias relacionadas

contador