bitcoin portada divisas monedas

L'imparable ral·li del bitcoin s'ha pres un descans dilluns i ha deixat una correcció que s'ha ampliat gairebé al 20% dimarts, quan la reina de les 'criptos' ha perdut els 50.000 dòlars, després d'enfilar-se a una nova fita al voltant dels 58.500 dòlars el cap de setmana. El mercat envia senyals d'esgotament, amb un preu que s'ha triplicat en menys d'un mes basant-se en un volum d'inversions de tot just 11.000 milions de dòlars d'un grup d'empreses de Wall Street, cosa que fa enarcar una cella als experts i analistes i fins al mateix Elon Musk, instigador de les compres amb el moviment corporatiu de Tesla, posa en dubte la pujada.

En un tuit recent, el fundador de l'empresa de vehicles elèctrics va assenyalar que els preus de la creació de Satoshi Nakamoto "semblen alts", després d'haver-los qualificat com una versió "menys tonta" de diners en efectiu. "Això sembla haver estat pres per alguns com un senyal de presa de beneficis", assenyala Craig Erlam, analista d'Oanda. "Musk ha vist créixer la seva influència a l'espai de les monedes digitals i la posició de Tesla no ha fet més que augmentar-la durant les últimes setmanes. Els especuladors estan clarament pendents de cadascuna de les seves paraules".

La nova intervenció de Musk està acompanyada d'uns guanys de 1.000 milions de dòlars amb la seva inversió de 1.500 milions que el magnat va fer pública el 8 de febrer, però que es remunta a diverses operacions durant el mes de gener. No és l'únic que alerta sobre que l'auge del preu sembla exagerat tenint en compte el flux total de diners institucional.

El bitcoin s'ha multiplicat per vuit des del passat mes de març i ha sumat més de 700.000 milions de dòlars en valor de mercat des de setembre. Però JPMorgan posa en dubte la proporcionalitat d'aquest comportament, ja que la seva oferta limitada -basada en que els "miners" produeixen un nombre determinat de noves monedes- ha fet que els posseïdors cobrin una prima pel bitcoin que surt al mercat. Segons la seva anàlisi, els fluxos minoristes també poden haver magnificat els fluxos institucionals. Actualment, al voltant del 78% dels bitcoins emesos s'han perdut o es mantenen amb molt poca intenció de vendre'ls. Això deixa menys de 4 milions de bitcoins per repartir entre els futurs participants al mercat, incloent-hi els grans inversors institucionals com PayPal, Square, les empreses de l'S&P 500 i els fons negociats en borsa, segons el proveïdor de dades de cadena de blocs Glassnode i Reuters.

A més, els preus del bitcoin i el seu rol d'actiu reserva i rival de l'or no són sostenibles si no és que les fortes oscil·lacions de la moneda criptogràfica es calmin ràpidament, subratllen els experts de JP Morgan. Durant els últims tres mesos ha presentat una volatilitat del 87% enfront del 16% de l'or i al tipus de canvi actual, la moneda digital ja ha duplicat l'or en termes de capital risc la volatilitat realitzada a tres mesos de la moneda digital, subratllen els analistes del banc d'inversió.

A tot això, JP Morgan també afegeix el problema de la disminució de la liquiditat al mercat de la major criptodivisa del món, que s'ha deteriorat. "La liquiditat de mercat és actualment molt menor per al bitcoin que per a l'or o l'S&P 500, cosa que implica que fins i tot petits fluxos poden tenir un gran impacte en el preu", argumenten els experts del banc d'inversió dels EUA. Aquest context obre la possibilitat que la criptodivisa experimenti fortes batzegades, depenent de com es comporti la demanda pels actius digitals.

Els volums de negociació dels criptoactius són d'uns 10.000 milions de dòlars diaris per al mercat al comptat i de futurs combinats, en comparació amb una xifra equivalent de 100.000 milions de dòlars per l'or, exposen des de JP Morgan. Això és coherent amb "una liquiditat molt menor en el bitcoin que en el metall preciós", asseveren.

Les monedes digitals han tingut un fort començament d'any. Els fidels al bitcoin addueixen que els tresorers de les empreses i els inversors institucionals són noves fonts de demanda i que el testimoni pot servir com a cobertura a riscos imminents com un repunt de la inflació. Altres consideren que es tracta d'un exemple de furor especulatiu alimentat pels fons de cobertura i els operadors en un context de mercats inundat d'estímuls monetaris de les autoritats contra la crisi de la Covid.

Sigui com sigui, la majoria d'analistes aposta perquè es reprenguin les compres fins a arribar al preu dels 100.000 dòlars. Per no parlar que la resistència real se situa a l'àrea dels 170.000 - 200.000 dòlars, segons l'anàlisi tècnica. Fins i tot hi ha gestors de fons que aventuren que a llarg termini es pagarà un milió de dòlars per cada bitcoin i que serà una reserva mundial com l'or.

Noticias relacionadas

contador