• L’ESMA avisa que moltes d'aquestes empreses podrien incórrer en infraccions si les seves activitats estan regulades i incompleixen amb directives com la MiFID
cbcriptodivisas2

Europa va camí de liderar la revolució de la blockchain. De fet, durant els propers cinc anys es col·locarà com la regió mundial amb més startups amb projectes basats en la cadena de blocs. A més, fins a la data, més d'una tercera part de totes les emissions inicials de divises (ICOs per les sigles en anglès) s'han llançat des del bloc comunitari.

Aquestes dades es desprenen de l'estudi publicat per la companyia de capital risc Atomico, segons recull 'CoinDesk'. Són un total de 446 transaccions durant els últims tres anys -especialment el 2017- que han 'aixecat' finançament per un total de 1.760 milions de dòlars, gairebé la meitat (un 46%) del total mundial de vendes de tokens digitals. L'informe situa Amèrica del Nord com la segona regió del rànquing, amb 244 llançaments que han recaptat 1.076 milions de dòlars.

Europa es pot convertir en la regió líder en desenvolupaments blockchain abans de 2022

L'informe anomenat 'The State of European Tech', augura un futur molt prometedor per a les monedes digitals i la blockchain a Europa durant els propers anys, ja que un gran nombre de startups de nova creació al continent s'enfoquen exclusivament en la cadena de blocs. Per aquest motiu, Europa es pot convertir en la regió líder en aquests desenvolupaments abans de 2022.

MUR REGULADOR?

Aquest pròsper panorama xoca de ple amb la feina dels reguladors dels mercats financers del vell continent. La Financial Conduct Authority (FCA) del Regne Unit les han catalogat com a operacions "d'alt risc" i d’"inversió especulativa" i l'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA) va fer públics, a mitjans de novembre, dos comunicats en què manifesta "la seva preocupació per la possibilitat que les entitats que promouen o participen en les ICOs no estiguin complint amb la legislació europea rellevant sobre això".

"Els comunicats emesos per les diferents autoritats van més en línia d'advertir als inversors sobre els riscos d'invertir en moneda digital, principalment sobre la seva volatilitat", explica l'expert en tecnologia i innovació de Grant Thornton, Luis Pastor. "En aquests escrits també s'han referit a les ICOs i s'adverteix que en participar en aquest tipus de captació d'inversió, es podria estar incomplint la legislació per part de les companyies i/o persones que llancen les emissions de divises", afegeix.

Els comunicats dels reguladors van més en línia d'advertir als inversors sobre els riscos d'invertir en moneda digital, principalment sobre la seva volatilitat, avisen experts de Grant Thornton

La preocupació del supervisor radica que "algunes d'aquestes ICOs poden considerar-se referides a instruments financers". Així, estipula que "és probable que les entitats involucrades estiguin duent a terme activitats d'inversió regulades, amb la conseqüència d'haver de complir amb la legislació que en cada cas sigui rellevant, relacionada amb certes directives europees", com la MiFID.

L’ESMA avisa que en qualsevol moment pot emprendre accions, ja que "les entitats que participen en ICOs han de tenir en compte si les seves activitats constitueixen activitats regulades. Qualsevol falta de compliment de les regles apropiades podria constituir una infracció". Per al consultor de la companyia d'advocats, "hi ha el dubte de si totes les ICOs han de ser considerades valors, però moltes companyies que han llançat aquestes emissions transformen la inversió rebuda en moneda digital en un 'símbol' que utilitzarà la seva plataforma, no podent ser considerades com a tals".

A l'apartat dels inversors, avisa que s'exposen a un "elevat risc de perdre el capital invertit en aquest tipus d'ofertes, en tractar-se generalment d'inversions molt especulatives i d'elevat risc sobre les quals es proporciona una informació en molts casos inadequada".

Per si això fos poc, avisa que els que inverteixin en aquests actius "poden no tenir la possibilitat de recuperar la seva inversió en un període prolongat". "Certes ICOs podrien també comportar risc de frau i de blanqueig de capitals", afegeix. En aquest punt, Pastor sí que és clar: "En el cas de les ICOs que no s'emmarquen dins de la legislació europea, els inversors podrien no gaudir de la protecció que la UE atorga".

Noticias relacionadas

contador