• El més positiu és que Angela Merkel ha aconseguit formar govern a Alemanya
  • A Itàlia, la inestabilitat sembla garantida després d'uns resultats que anticipen incertesa

Després de la patacada de la setmana passada (i del mes de febrer), l'IBEX 35 ha pujat un 0,63%, fins als 9.590,80 punts, tot i el complicat panorama polític que s'obre a Itàlia després del resultat de les seves eleccions. En positiu, els inversors descompten que els socialistes de l'SPD han aprovat una nova coalició per governar Alemanya amb la CDU d'Angela Merkel. El DAX30 alemany ha liderat els avenços a Europa, amb pujades del 1,49%. El FTSE MIB de Milà ha baixat un 0,42%.

  • 11.074,60
  • -0,33%

Dins de l'IBEX, el valor més alcista ha estat Cellnex (+4,1%), seguit de Red Eléctrica (+2,23%). Precisament el sector elèctric ha estat un dels motors de l'índex: Iberdrola s'ha revalorat un 1,96%, seguida d'Endesa (+1,91%), Gas Natural (+1,75%) i Enagás (+0,86%).

A més, Telefónica (+1,24%) i Repsol (+0,82%) també han tingut un bon comportament, una mica més discret en el cas d'Inditex (+0,46%), que ha perdut el favor dels analistes i els resultats del proper 14 de març seran claus per al mercat. Santander ha pujat un 0,38%.

En negatiu, Mediaset España (-1,39%) i Meliá Hotels (-1%), seguits d'ArcelorMittal (-0,92%), Técnicas Reunidas (-0,55%), ACS (-0,54%), BBVA (-0,48%), Bankinter (-0,23%), Indra (-0,18%), Acerinox (-0,13%) i Aena (-0,03%) han estat els únics valors en negatiu.

Al Mercat Continu, comportament positiu de molts valors: Solaria (+6%) ha estat el més alcista, seguit d'Ezentis i Reno de Medici (+5%), Ercros, Nicolás Correa i Aedas Homes (+4%). I GAM, Talgo, Azkoyen, Quabit, Telepizza, Coca Cola European Partners, Almirall i Clínica Baviera han pujat més del 3%. En negatiu, Duro Felguera i Sniace han baixat un 5%.

ITÀLIA I ALEMANYA

El 'però' important a Itàlia, a més del fet que no hi hagi majories, ve pel 'sorpasso' de la 'Lliga Nord', partit antieuropeu i xenòfob, a 'Força Itàlia' de Berlusconi dins de la coalició de centredreta (que s'ha imposat amb el 36% dels suports).

Aquest fet complicaria molt el panorama, perquè fins i tot es podria trencar la coalició. Però, sobretot, si al final s'imposa la centredreta i aconsegueix el 40% necessari per governar, el fet que estigui liderada per la Lliga Nord és una mala notícia per al futur d'Europa.

Així mateix, els analistes adverteixen aquest matí que l’"espectacular" resultat de la 'Lliga Nord' li permetria, entre altres coses, formar un Govern amb el 'Moviment 5 Estrelles', sens dubte l'opció que més preocupa Europa i els mercats.

"Molt del que passi ara dependrà del president d'Itàlia, Sergio Mattarelli. Ell decidirà després de llargues consultes a qui donarà la primera oportunitat per intentar formar una coalició. Per això, no necessita seguir les primeres recomanacions dels líders del partit. Les opcions clau serien una àmplia 'gran coalició' entre tot el centredreta i el centreesquerra contra el 'Moviment 5 Estrelles' o un govern liderat pel 'Moviment 5 Estrelles'. El risc que s'hagi de convocar noves eleccions, probablement després de les vacances d'estiu, no és insignificant", assenyalen els experts de Berenberg.

Sembla, però, que els inversors estan ja acostumats que la realitat política italiana sigui un caos i les borses europeus es mantenen tranquil·les a aquestes hores després de la patacada de la setmana passada. A més, el que passa a Itàlia està contrarestat pel que va passar a Alemanya també aquest diumenge, quan els militants socialdemòcrates van votar a favor d'una gran coalició de Govern entre el seu partit i el d'Angela Merkel.

Els analistes avisaven que a Alemanya hi havia el 'quid' de la qüestió i, tot i que anticipaven aquest 'sí', advertien que un vot en contra sí que hagués estat un cop dur per a Europa, ja que Alemanya no està acostumada -al contrari que Itàlia- a una realitat política convulsa.

LA XINA I BANC CENTRAL EUROPEU

Amb aquest panorama arrenca una setmana molt intensa per als mercats, Alemanya i Itàlia seguiran sent protagonistes, però durant la qual també es parlarà de la Xina (avui comença la XIII Assemblea Popular Nacional).

A més, els bancs centrals entren a escena de la mà d'una reunió del Banc Central Europeu (BCE) que es considera clau. Es preveu que el banc central concreti més detalls sobre els seus plans per retirar els estímuls. El mercat especula que setembre serà el mes quan es posarà fi al programa de compra d'actius.

Pel que fa a l'agenda de la jornada, els PMI de serveis d'Europa del mes de febrer han sortit, en general, pitjor del que s'esperava. El PMI de la Zona Euro ha quedat en 56,2 davant l'estimació de 56,7. Pel que fa a les vendes minoristes de la zona euro, cauen un 0,1% al gener.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Pujades del 0,63% a l'IBEX que tanca la primera sessió de la setmana molt a prop de la resistència dels 9.600 punts", explica César Nuez, analista de 'Bolsamanía'.

"Seria un bon senyal que el selectiu espanyol recuperés aquest nivell de preus si bé, no cal oblidar que es va deixar una altra finestra baixista (dos gaps baixistes sense cobrir) durant la passada setmana. Les perspectives tècniques segueixen sent molt dolentes i no veurem un senyal de fortalesa fins que no aconsegueixi tornar a pujar per sobre dels 9.988 punts, preus molt allunyats dels actuals", afegeix aquest expert.

Noticias relacionadas

contador