• Els euroescèptics avancen, la centreesquerra cau i Berlusconi decep
  • El 'Moviment 5 Estrelles' i 'Força Italia' tenen a la seva mà formar govern si decideixen unir-se
elecciones italia mercados

Itàlia no decep. La seva realitat política és caòtica i ho és encara més després del resultat de les eleccions celebrades aquest diumenge. S'esperava més o menys això, per aquest motiu les borses no semblen massa espantades... encara que cal recordar que la setmana passada van caure amb gran força, de manera que també es podria adduir que s'han descomptat amb anticipació el que està succeint.

No obstant això, tot i que Itàlia ha complert amb el guió, les seves eleccions han deparat alguna sorpresa no massa agradable per a Europa i per als mercats que podria complicar encara més el panorama polític de la tercera economia de la zona euro.

Les opcions clau serien una àmplia 'gran coalició' entre tot la centredreta i la centreesquerra contra el Moviment 5 Estrelles o un govern liderat pel Moviment 5 Estrelles, assenyalen des de Berenberg

En primer lloc -i sense els resultats definitius-, el partit extremista i euroescèptic Moviment 5 Estrelles ha obtingut més suports dels previstos (el 27% - 28% estimat al 30% aconseguit). El segon lloc, l'altre referent de l'extremisme polític al país, la Lliga Nord -que integra la coalició de centredreta junts amb Força Italia, de Silvio Berlusconi, i els Germans d’Itàlia- també ha obtingut més suports dels estimats (18% dels vots). Això comporta una segona lectura i és que el resultat de la Lliga Nord suposa que superi Força Itàlia dins de la coalició de centredreta, coalició que s'ha imposat en aquestes eleccions amb el 36% dels suports.

Així doncs, s'obren una sèrie de combinacions per formar govern que suposen, d'una banda, la 'barreja' de partits de molt diferent biaix polític per aconseguir la majoria del 40% necessària per governar o bé que els dos partits més extremistes (Moviment 5 Estrelles i Lliga Nord) arribin a un acord, cosa que seria, sens dubte, l'opció que pitjor prendrien les borses.

"Molt del que passi ara dependrà del president d'Itàlia, Sergio Mattarelli. Ell decidirà després de llargues consultes a qui donarà la primera oportunitat per intentar formar una coalició. (...) Les opcions clau serien una àmplia gran coalició entre tota la centredreta i la centreesquerra contra el Moviment 5 Estrelles o un govern liderat pel Moviment 5 Estrelles. El risc que s'hagi de convocar noves eleccions, probablement després de les vacances d'estiu, no és insignificant", assenyalen els experts de Berenberg.

Els experts de Danske Bank insisteixen en la idea que aquest resultat porta a pensar en un Parlament penjat és a dir, en què no es pot finalment formar govern. Es considera bastant improbable que el Moviment 5 Estrelles vagi a arribar a un acord amb la Lliga Nord i també hi ha dubtes sobre la capacitat de la coalició de centredreta per aconseguir els suports que li falten per arribar a aquest 40% necessari.

"És difícil dir quin partit obtindrà el mandat del president per formar un nou govern, però en general una gran coalició o coalició de centredreta juntament amb alguns partits més petits encara sembla el més probable, des del nostre punt de vista", assenyalen des de Danske Bank. "Fins i tot en el cas que es produeixi una coalició euroescèptica formada pel Moviment 5 Estrelles i Lliga Nord, encara creiem que el risc real de sortida de l'euro és baix", afegeixen aquests analistes, que subratllen que tal resultat seria "el més advers per als mercats, a causa de la combinació de retrocés de les reformes i de relaxació fiscal significativa, cosa que podria fer que els problemes de deute d'Itàlia tornin a cobrar força ràpidament".

Els experts de Rabobank aprofundeixen en aquest 'sorpasso' de la Lliga Nord a Força Itàlia i anticipen tres escenaris possibles a Itàlia, tots amb els seus matisos. En primer lloc, deixen oberta la possibilitat que la coalició de centredreta acabi aconseguint els suports necessaris, alhora que reconeixen que "és poc probable que Força Italia estigui disposada a ser el soci menor d'una coalició de centredreta minoritària dirigida per la Lliga Nord".

“Una àmplia coalició seria ben rebuda pels mercats, ja que podria garantir estabilitat política i disciplina fiscal. Repetir les eleccions podria perllongar la incertesa i llastrar els actius italians", afirmen des d'UBS

En segon lloc, des de Rabobank apunten a una gran coalició, destacant fins i tot la possibilitat que Forza Italia se sumi a la coalició de centreesquerra, encara que, en aquest cas, seguirien sense tenir els vots suficients. Finalment, assenyalen que podria haver-hi unes noves eleccions que estarien motivades, entre altres coses, per la decepció de Força Italia de Berlusconi, que s'erigia com a 'salvador' en aquests comicis i pot dir-se que ha estat el gran derrotat.

Els analistes d'UBS, finalment, parlen d'un resultat "incert", cosa que dirigiria el país cap a "una gran coalició o la repetició d'eleccions".

"Una àmplia coalició seria ben rebuda pels mercats, ja que podria garantir estabilitat política i disciplina fiscal. Repetir les eleccions podria perllongar la incertesa i llastrar els actius italians", afirma Matteo Ramenghi, director d'inversions d'UBS per Itàlia.

"L'aliança anti-sistema del Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord, l'escenari més negatiu per als mercats, sembla improbable a causa de les diferències dels programes d’ambdues formacions", afegeixen des d'UBS.

Noticias relacionadas

contador