• La coalició de Silvio Berlusconi es queda lluny de la majoria absoluta parlamentària del 40%
Silvio Berlusconi

Europa mira cap a Itàlia. Amb el resultat de les eleccions generals de la tercera potència de l'Eurozona encara pendents de l'escrutini final, els sondejos a peu d'urna apunten un bloqueig polític, ja que cap de les forces que es van presentar a les urnes aquest diumenge hauria arribat al 40% dels vots necessari per fer-se amb el timó del país. I el que és encara més alarmant, els partits euroescèptics avancen a la tercera potència de l'Eurozona i, amb els resultats encara pendents de confirmar, podrien arribar fins i tot a formar govern.

El Moviment 5 estrelles (M5S) seria la força política més votada, amb un 30% dels suports. No obstant això, la Lliga Nord, el partit de Matteo Salvini, s'hauria fet amb el 18% dels vots, cosa que l'encamina al ‘sorpasso' i el situa a 4 punts percentuals de Forza Italia, que obtindria un 14% de les paperetes en un dur revés per l'exprimer ministre Silvio Berlusconi, que lidera la formació.

Ara bé, "encara que no hi hagi cap possibilitat que aquests grups dispars s'uneixin i abandonin l'euro, és indicatiu el que se sent en alguns dels principals països del Vell Continent cap a la moneda comuna", apunta Eamonn Sheridan, analista de ForexLive. "La qual cosa és una mica preocupant per a l'Eurozona", assenyala l'expert. Ara bé, aquest resultat, "complica les opcions de Berlusconi de repetir com a primer ministre, ja que la coalició amb Salvini no té opcions de formar govern", apunten els analistes de Danske Bank.

Cap partit podria governar en solitari i haurà de buscar suports en altres formacions per garantir un govern estable

La coalició de centredreta, de la qual també forma part Germans d'Itàlia, que obtindria un 3,95% dels suports, es faria així amb un 36% de les paperetes aproximadament, i podria constituir la primera força parlamentària del país.

Per darrere quedaria el centreesquerra del Partit Democràtic (PD), amb un 24%, i el partit Lliures i Iguals (LEU) -possible aliat del PD- amb un 4% dels respatllers, segons ha recollit el diari local 'Corriere della Sera'.

En confirmar-se aquests resultats, cap partit podria governar en solitari i haurà de buscar suports en altres formacions per garantir un govern estable. El diputat sortint de l'M5S Alessandro di Battista ha expressat el seu optimisme i ha titllat els resultats, si es confirma, d’apoteòsics.

Així mateix, ha alertat la resta de formacions que hauran de parlar amb ells un cop es confirmin les dades. Segons les projeccions realitzades i les primeres dades oficials recollides pel Ministeri de l'Interior, la coalició de centredreta es faria amb el 36,65% dels vots a la Cambra de Representants, uns 236 escons, enfront del 30,39% del Moviment 5 Estrelles, que comptaria amb 226 seients.

Lliga i Força Itàlia s'haurien fet amb un 19,12 i un 13,13% dels vots, respectivament. La coalició liderada pel PD ha obtingut fins al moment un 25,08 dels suports, xifra que relegaria al partit -que hauria obtingut només un 20,55% dels vots- a l'oposició, tal com ha assenyalat el senador Ettore Rosato.

"Si el resultat (dels sondejos a peu d'urna) es confirma, passarem a l'oposició", ha insistit. La coalició es faria amb 130 escons -cal arribar als 316 per fer-se amb la majoria-, segons un estudi realitzat per Consorzio Opinio Italia per a la cadena de televisió pública RAI.

Al Senat la coalició de centredreta es faria amb un 37,11% dels vots -entre 124 i 144 escons-, mentre que l’M5S aconseguiria el 31,21% -xifra que li permetria ocupar entre 102 i 122 seients- . El segueix la coalició de centreesquerra amb 24,18 punts percentuals -entre 44 i 64 escons-.

La incertesa continua atès que cap força política hauria aconseguit el 40% dels suports, fet que deixaria en mans dels diferents acords la possibilitat de formar un govern de cara al futur.

El diputat sortint de l'M5S i candidat al Ministeri de Justícia Alfonso Bonafede ha destacat que es tracta d'un "resultat extraordinari" i ha indicat que les dades posen de manifest que la seva formació serà el "pilar de la pròxima legislatura", segons ha recollit el diari local 'Corriere della Sera'.

La postura del partit fundat per Beppe Grillo deixa la porta oberta a un govern de coalició format per diverses forces polítiques. Pel que fa a la participació, les dades oficials del Ministeri de l'Interior apunten a un 75,27 per cent del cens, segons dades corresponents als 7.951 dels 7.958 municipis italians.

"Molt del que passi ara dependrà del president d'Itàlia, Sergio Mattarella. Ell decidirà després de llargues consultes a qui donarà la primera oportunitat per intentar formar una coalició. Per això, no necessita seguir les primeres recomanacions dels líders del partit", assenyalen els experts de Berenberg. "Les opcions clau serien una àmplia 'gran coalició' entre tot el centredreta i el centreesquerra contra el Moviment 5 Estrelles o un govern liderat pel Moviment 5 Estrelles. El risc que s'hagi de convocar noves eleccions, probablement després de les vacances d'estiu, no és insignificant", afegeixen des de la companyia d'inversió alemanya.

ELECCIONS REGIONALS

Els sondejos a peu d'urna a la regió italiana de la Llombarda, on es tria el president regional, situen el candidat ultradretà Attilio Fontana -entre el 38 i el 42% dels suports- a més de 5 punts percentuals del candidat de centreesquerra Giorgio Gori, que obtindria entre el 31 i el 35% dels vots.

El recompte oficial de vots començarà aquest dilluns a les dues de la tarda (hora local). Fontana ha expressat que li semblaria "un bon resultat" i ha agraït a la població de la regió que hi hagi "pres una decisió".

En Lazio, l'estudi per a la cadena de televisió RAI estima que el fins ara president Nicola Zingaretti segueix liderant la cursa electoral per continuar al capdavant de la regió.

Segons les projeccions, el candidat de la coalició de centreesquerra es faria amb el 30 per cent dels vots aproximadament, mentre que el candidat de centredreta Stefano Parisi quedaria a uns 4 punts percentuals per darrere.

Roberta Lombardi, de l'M5S, obtindria entre el 25 i el 29% dels suports, segons ha recollit el diari local 'La Repubblica'. El Ministeri de l'Interior assenyala que la participació a nivell regional gira entorn del 74,96%.

Noticias relacionadas

contador