• La propaganda tracta de fer callar el clam popular en contra del procés
  • L'Assemblea també anunciarà el relleu de Zhou Xiaochuan al capdavant del Banc Central
xi jinping china

Arrenquen 15 dies de sessions plenàries a la Xina. Avui dilluns, l'Assemblea Popular Nacional, el Parlament del règim autoritari dirigit pel Partit Comunista, es reunirà en la seva cita anual que suposa l'esdeveniment polític més important de l'exercici. A prop de 3.000 diputats debatran i votaran el canvi constitucional proposat pel Comitè Central del Partit Comunista la passada setmana d'eliminar el límit de dos mandats consecutius de cinc anys per al president Xi Jinping i els següents presidents.

En un parlament en el qual els diputats voten segons el que dicti el règim, és pràcticament segur que aquesta reforma serà aprovada durant els pròxims dies, però, davant el clam popular d'una mesura retrògrada que retorni el gegant asiàtic a l'època dels emperadors, la incògnita es troba en conèixer en quant s'estendrà la majoria, i fins i tot quants diputats votaran en contra. La votació es durà a terme el proper 11 de març, segons ha avançat Zhang Yesui, portaveu de l'Assemblea.

La Carta Magna de la Xina, que va entrar en vigor el 1982, estableix que cap dirigent podrà estendre el seu mandat més enllà de dos cicles quinquennals, tractant d'evitar lideratges personalistes que tornin el país a l'època de Mao Zedong. Amb aquesta reforma, l'actual president Xi Jinping asseguraria el seu lloc al capdavant del govern més enllà de 2023, quan complirà 71 anys. Edat que sobrepassa la tradicional de 68 en la qual els anteriors mandataris van abandonar el seu lloc.

Bao Tong, primer ministre durant la dècada dels 80, explicava a Bloomberg que aquesta reforma convertirà Xi Jinping en "un líder sense restriccions". Tot just 24 hores després d'aquestes declaracions assegurava que les autoritats li havien prohibit parlar de nou. I és que la censura està actuant amb força en aquests dies previs a la votació, amb diverses veus alçant-se contra el procés. Comentaris a les xarxes ja s'assemblen la família del president amb la família Kim de Corea del Nord, els que dominen el país des de fa més de tres generacions.

A més, els mecanismes de propaganda s’entreguen a fons per convèncer els ciutadans de la necessitat d'aquest canvi "com una important mesura per perfeccionar el sistema del Partit Comunista i l'Estat". Mitjans nacionals bombardegen la població amb missatges que enalteixen l'actual president, dibuixant-lo com un pare proper al poble, comprensiu i lluitador a favor dels interessos del país.

Així mateix, durant les pròximes dues setmanes, s'espera que l'Assemblea anunciï nous relleus a l'alta cúpula del govern, amb la gairebé segura marxa de Zhou Xiaochuan al capdavant del Banc Central. D'altra banda, el Partit Comunista planteja la creació d'un nou organisme regulador que vetlli per l'actuació dels funcionaris, integrants del Partit, acadèmics, directius d'empreses estatals i periodistes, amb encara més poder que la comissió anticorrupció que ha eliminat a més d'un milió de funcionaris des de l'arribada del president, fet que li ha servit per purgar els seus rivals interns.

Noticias relacionadas

contador